Video

Verdachte van dumpen drugsafval in Valkenswaard moet zeven maanden de cel in

10 februari 2015 om 15:19
nl
Een van de verdachten die op heterdaad werd betrapt bij het dumpen van drugsafval in een bos in Valkenswaard, is vrijgesproken door de rechter. De andere verdachte is veroordeeld tot zeven maanden cel. Justitie eiste 1,5 jaar cel tegen beide verdachten, maar de rechter acht niet bewezen dat een van de verdachten daadwerkelijk op de hoogte was van de dumping.
Geschreven door

1500 liter drugsafval werd er gevonden aan de Luikerweg in Valkenswaard. Daarmee kan voor 150 kilo aan speed worden geproduceerd. De twee werden gezien in een vrachtwagen die de plek van de dumping verliet.
De rechter heeft een van de verdachten vrijgesproken omdat er te weinig bewijs tegen hem is. Het is volgens de rechtbank niet zeker dat hij wist van de drugsdumping. Deze man was de passagier van de vrachtwagen.
Vrijgesproken van andere dumpingDe mannen werden ook verdacht van een drugsdumping een dag eerder in Weert. Daar werden dezelfde vaten gevonden als in Valkenswaard. Ook werd een DNA-spoor van de verdachten gevonden.
Maar volgens de rechter had het object waar het DNA-spoor op werd gevonden, een handschoen, verplaatst kunnen worden. Dat de vaten hetzelfde waren, wil volgens de rechter niet zeggen dat de mannen achter deze dumping zitten. Voor dit feit is het tweetal vrijgesproken.
Justitie eiste 1,5 jaar cel tegen de verdachten. Volgens een woordvoerster van het OM is in de strafmaat rekening gehouden met de kosten die gemoeid zijn met het opruimen van het drugsafval.  
SchadevergoedingDe rechter veroordeelde een van de verdachten tot het betalen van 1500 euro schadevergoeding aan het verhuurbedrijf van de vrachtwagen waarmee ze betrapt werden. Die vrachtwagen moest na de dumping worden schoongemaakt. De kosten voor het opruimen van het drugsafval hoeft niet te worden vergoed.
De politie kwam de mannen op het spoor nadat surveillerende agenten ze per toeval zagen rijden op een bospad aan de Luikerweg in Valkenswaard. Toen de twee de agenten zagen, zetten ze hun lampen uit. Dat viel op, waarna een achtervolging werd ingezet.
Hoge kostenHet Functioneel Parket zet zwaar in op het aanpakken van daders van drugsafvaldumpingen. Het opruimen van al het drugsafval is voor rekening van de grondeigenaar. Het kost ook overheidsinstanties bakken met geld. Per dumping lopen de kosten op tot 22.000 euro.
Zelden worden daders van drugsafvaldumpingen gepakt. Het probleem is groot in Brabant en een doorn in het oog van de provincie en gemeenten. Minister Opstelten weigerde mee te betalen aan het opruimen van al het afval. Vorig jaar waren er in Brabant alleen al 194 drugsdumpingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.