Bredase congregatie stuurt van misbruik verdachte pater naar Brazilië, die daar weeshuis runt

10 februari 2015 om 09:23
nl
Een Bredase congregatie heeft een van seksueel misbruik verdachte pater in de jaren tachtig uitgezonden naar Brazilië, waar de man ongestoord een weeshuis runt. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Brandpunt. Het gaat om de Bredase congregatie Priesters van het Heilig Hart van Jezus en de Vlaamse pater Jan van D.
Geschreven door

Van D. runt inmiddels al jaren illegaal een weeshuis voor straatkinderen in Brazilië.
Ook tekenen van misbruik in BraziliëDaar kwamen volgens Brandpunt al klachten binnen over misbruik, zo zou blijken uit meerdere verklaringen van oud-bewoners en Belgische stagiairs. De belangenvereniging van misbruikslachtoffers (KLOKK) wil dat de Bredase congregatie de pater onmiddellijk terughaalt uit Brazilië. De katholieke kerk doet zelf onderzoek naar de pater en de congregatie heeft laten weten dat onderzoek te willen afwachten.  
Van D. wordt sinds de zeventiger jaren verdacht van misbruik. Drie Belgische slachtoffers getuigen nu voor het eerst op televisie. België diende in 2011 een internationaal rechtshulpverzoek in, maar om onduidelijke redenen kwam dat pas een halfjaar geleden bij justitie in Brazilië terecht.
Brandpunt wordt dinsdagavond om 21.30 uur uitgezonden op NPO 2.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.