Video

35.000 euro verdwenen uit spaarkas café De Sport in Stiphout: 'Dat geld komt terug'

10 februari 2015 om 12:10
nl
35.000 euro is er verdwenen uit de spaarkas van café De Sport in Stiphout. De cafégasten hebben het geld onder andere gespaard voor het naderende carnaval. De beheerder van de kas heeft, volgens eigenaresse Ingrid Verbakel, het geld gebruikt voor eigen gebruik. Ze is er kapot van, maar vastberaden. "Dat geld komt terug."
Geschreven door

De beheerder is een vaste klant in het Stiphoutse café en was al een aantal jaar beheerder van de kas. "Het was een honderd procent vertrouwenspersoon bij ons", vertelt Verbakel.
Geld gebruikt voor eigen gebruikToen het geld opgehaald moest worden bij de bank ging het mis. Na lang uitstellen van de beheerder en een hoop smoesjes verder, zouden ze samen het geld ophalen. Een kwartier voor hun afspraak stuurde de beheerder een berichtje waar volgens Verbakel in stond dat 'hij het verkloot had'. Het geld is gebruikt voor eigen gebruik.
Daarna was hij onbereikbaar. "Zijn telefoon staat uit en hij zit alleen maar thuis en denkt er met een smoes onderuit te komen", vertelt de eigenaresse. "Hij denkt ook niet mee aan een oplossing." Verbakel zelf is hard bezig om het geld terug te krijgen voor haar cafégasten. "Ik voel mezelf ook verantwoordelijk, want het is mijn café."
Samen met mede-eigenaar Erik Kretschmer heeft ze het voorstel gedaan dat de dader iedere maand honderd euro terug betaald. Zelf zouden ze dan een hypotheek nemen van 35.000 euro om er zo voor te zorgen dat hun gasten het geld krijgen. Maar hier wilt de kasbeheerder niet op in gaan. Daarom is er een deurwaarder gestuurd.
"Het was een goede jongen"Kretschmer snapt niet hoe de dader tot zijn daad is gekomen. "Ik heb het altijd een goede jongen gevonden", vertelt hij. "Ik kan er met mijn verstand niet bij dat je niks aan hem zag." Volgens Kretschmer zou een drugsverslaving er voor gezorgd hebben dat de dader het geld nodig had.
De spaarkas is tussendoor nooit gecontroleerd. "Achteraf kan ik m'n eigen wel voor m'n kop slaan", vertelt Kretschmer. "Had is maar om bankafschriften gevraagd." Toch verwijten hij en Ingrid het zichzelf niet. Het ging volgens hen al dertig jaar op deze manier en het is altijd goed gegaan. Ook was de kasbeheerder al langer beheerder en waren er voorheen nooit problemen.
De kas blijft bestaanHaar gasten weten dat Verbakel het geld zelf niet heeft en vinden dat ze door moet gaan met de spaarkas. "Die hoort gewoon bij het café", aldus de eigenaresse. Drie jaar geleden nam ze het café over en ook toen al bestond de spaarkas.  
Dorp reageert geschoktIn totaal raakten ongeveer 45 mensen hun spaargeld kwijt. Zo ook Anja van Morsel. Zij had samen met haar zoons ongeveer vierduizend euro gespaard. "Ik vind het vooral zo erg voor mijn kinderen", vertelt ze. "Ik had hier een zoon thuis die gewoon twee dagen ziek is geweest van alle stress."
Volgens haar is er geschokt gereageerd in het dorp. "Heel Stiphout kent hem", vertelt ze doelend op de dader. "Dus heel Stiphout kan niet geloven dat hij hiertoe in staat is geweest". Zelfde kende Van Morsel de dader ook al lang. "Wijzelf kennen hem al vanaf dat hij zestien is. Ik kan niet begrijpen hoe hij dit heeft kunnen doen bij al die bekenden en familieleden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.