Oorzaak kapseizen binnenvaartschip Rick op Westerschelde groot vraagteken

10 februari 2015 om 13:02
nl
De binnenvaart heeft geen idee hoe het binnenvaartschip Rick donderdag kon kapseizen. De Landelijke Eenheid van de politie onderzoekt wat er precies gebeurd is. Volgens het Bureau Voorlichting Binnenvaart kan het niet verkeerd geladen zijn.
Geschreven door

Op het moment dat de boot kapseisde, werd het geladen door een zandzuiger. Binnen enkele seconden lag de boot ondersteboven.
'Kan niet verkeerd beladen zijn'Wilco Volker van het voorlichtingsbureau is verbaasd. ''Zoiets gebeurt eigenlijk nooit. De laatste keer was in 2011. Toen kapseisde de tanker Waldhof op de Rijn.'' Die was op dat moment verkeerd beladen, bleek later.
Daar kan in dit geval geen sprake van zijn volgens Volker. ''De belading wordt als mengsel van water en zand in het schip gespoten. Het water pompt men daarna weg. Hierdoor kan het schip niet uit balans raken.''
[YouTube:body:http://youtu.be/aCXHuw2Z3iY]
'Eén drijvende gemeente'Volgens Volker is het nieuws hard aangekomen bij alle binnenvaartschippers. ''Het is één drijvende gemeente. Iedereen kent elkaar en iedereen is er ook ontzettend van geschrokken.''
Maar het is niet zo dat ze nu hun werk stilleggen. ''Als je op de snelweg een ongeluk ziet gebeuren, is het ook even slikken en weer doorgaan. Dat doen de schippers nu ook.''  
Politie doet nog onderzoekDe politie onderzoekt hoe het schip donderdag kon kapseizen op de Westerschelde. Schipper Rick Broekmeulen wordt nog altijd vermist. De zoekactie naar hem is maandag gestopt.
Zijn vader kon na acht uur worden gered omdat hij zichzelf in veiligheid had gebracht in een luchtbel in het schip. Ook een matroos uit Klundert kon worden gered.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.