Technisch directeur Graeme Rutjes (54) stapt op bij NAC Breda: 'Er is geen draagvlak meer'

11 februari 2015 om 00:10 • Aangepast 21 november 2020 om 20:06
nl
Graeme Rutjes (54) legt per direct zijn functie als technisch directeur van NAC Breda neer. De bestuurder voelt naar eigen zeggen niet langer het benodigde draagvlak binnen de club om naar behoren te functioneren.
Profielfoto van
Geschreven door

Door de slechte prestaties van NAC lag Rutjes de laatste tijd flink onder vuur bij de supporters van de Bredase club. Hij werd bij NAC onder meer geconfronteerd met een slechte financiële situatie. Zo moest NAC in de afgelopen transferperiode eerst toestemming van de KNVB vragen voor de club spelers aan mocht trekken.
Zoveelste domperDie lastige positie was voor Rutjes een uitdaging. "Ik heb altijd met veel toewijding geprobeerd de fijne scheidslijn tussen financiën en het samenstellen van een eredivisiewaardige selectie te bewandelen", reageerde hij op zijn periode in Breda.
Het opstappen van Rutjes is de zoveelste domper voor de Bredase club. Dinsdagochtend werd bekend dat de KNVB een onderzoek start naar NAC-speler Miloš Zukanovic. De voetballer heeft drie eredivisieduels gespeeld zonder werkvergunning. Dat mag niet, waardoor de club uit Breda moet vrezen voor puntenaftrek.
'Lastig parket'Volgens Rutjes zit NAC in een 'lastig parket'. "Maar ik hoop dat dit team de capaciteiten heeft om handhaving in de Eredivisie te bewerkstelligen." De technisch directeur was aanvankelijk niet van plan om op te stappen. Hij was 'vastbesloten om het karwei af te maken' en NAC voor de eredivisie te behouden.
Joost Gielen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van NAC, respecteert het besluit van Rutjes. "Het afgelopen jaar hebben wij intensief met Graeme mogen werken. Helaas heeft de samenwerking niet geleid tot de benodigde successen."

Wachten op privacy instellingen...

Opvolger Van AsRutjes werd in januari 2014 aangesteld als technisch directeur. Hij volgde destijds Jeffrey van As op, die direct opstapte toen hij van de financiers van NAC te horen had gekregen dat zijn aflopende contract niet zou worden verlengd. Voor zijn periode bij NAC was Rutjes onder meer commissaris bij Feyenoord.
De in Australië geboren Rutjes werd bij zijn aanstelling belast met het technische beleid van de club. Die verantwoordelijkheid deelde hij met de toenmalige hoofdtrainer Nebojsa Gudelj en diens assistent Marino Pusic. Het zorgde er niet voor dat NAC een goede tweede seizoenshelft kende. De Bredanaars eindigden de competitie als vijftiende.
Wederom in zwaar weerDit seizoen verkeert NAC wederom in zwaar weer. Dat leidde er in oktober al toe dat Gudelj en Pusic werden ontslagen. Eric Hellemons volgde hen tijdelijk op. Sinds de winterstop staat Robert Maaskant als hoofdtrainer in het coachingsvak. Die verandering heeft nog geen ommekeer geforceerd. NAC staat op de zeventiende plek in de eredivisie, met vijftien punten uit 22 wedstrijden.
Rutjes schuwde geen harde maatregelen om NAC weer aan de praat te krijgen. Zo schorste hij de spelers Adnane Tighadouini en Mats Seuntjens voor een week wegens onprofessioneel gedrag.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.