Alleszeggend: de 12 maanden van Graeme Rutjes bij NAC Breda aan de hand van zijn uitspraken

11 februari 2015 om 13:11
nl
Het vertrek van technisch directeur Graeme Rutjes bij NAC Breda komt niet geheel onverwacht. De oud-international heeft sinds zijn aantreden in januari 2014 voortdurend te maken gehad met kritiek op zijn functioneren. Zijn optreden bij NAC was een opeenstapeling van fouten. Aan de hand van opmerkelijke citaten van Rutjes blikken we terug op zijn periode bij NAC.
Geschreven door

Doelstelling NAC"We laten ons niet vastpinnen op een plek op de ranglijst. We willen ons zo snel mogelijk veilig spelen. Attractief en aanvallend voetbal is hierbij het middel", zei Rutjes tijdens een persdag in Zundert.
Het nieuwe seizoen moest nog beginnen, maar Graeme Rutjes was er zeker van dat NAC zich met attractief voetbal ging handhaven. De werkelijkheid bleek weerbarstiger dan gedacht. De Bredase club speelde alles behalve aanvallend of attractief. En of het zich dit seizoen handhaaft, blijft ook maar de vraag.
Ontslag trainer Nebojša Gudelj"Trainer Nebojša Gudelj doet het prima. Zijn positie staat bij mij niet ter discussie", zei Rutjes bij zijn aanstelling. Enkele weken later herhaalde hij zijn woorden: "Wat mij betreft is het vertrouwen nog steeds aanwezig", aldus Rutjes. "Er is vertrouwen in wat Nebojša tot nu toe heeft gedaan. Zowel bij mij, bij algemeen directeur Justin Goetzee, de Raad van Commissarissen en de financiers."  
Maar begin oktober werden trainer Nebojša Gudelj en zijn assistent Marino Pusic al op straat gezet. Opeens was er volgens Rutjes ‘geen geloof meer dat Gudelj het tij kon keren’. De chemie tussen de trainer en de club was als sneeuw voor de verdwenen.
Aanstellen Eric Hellemons als hoofdtrainer"Wij hebben het gevoel dat we met Eric en Rob twee trainers voor de groep hebben staan, die de spelers met een duidelijk idee het veld in sturen", aldus Rutjes. "We gaan er alles aan doen om ze te helpen de doelstellingen van NAC te halen.''
De aanstelling van Hellemons duurde welgeteld twee maanden. Op verzoek van Hellemons werd Robert Maaskant aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer. Hellemons nam weer genoegen met een rol als assistent omdat hij zichzelf niet in staat achtte de club uit het slop te trekken. Hellemons vond zichzelf te onervaren voor deze functie, maar Rutjes zag het anders.
Stipe Perica vertrekt bij NAC"Heel raar, ja", zegt Rutjes. "Stipe zei: 'I am leaving, I am gone'. Hij zei dat hij naar Italië gaat, maar nog niet naar welke club. Wij zijn nog in het ongewisse. Van Chelsea hebben we nog niets gehoord. Ik ben zelf maar gaan bellen, maar kreeg geen contact. Alleen zijn zaakwaarnemer zei dat hij inderdaad naar Italië gaat. Ik wil wel van Chelsea weten wat er allemaal gebeurt."
Een kolderieke situatie. Een speler neemt afscheid van zijn teamgenoten en vertrekt richting Italië. Van de terreinknecht tot de koffiejuf; iedereen was op de hoogte van het vertrek van de Kroatische aanvaller. Behalve de technisch directeur van NAC, die normaal gesproken als allereerste op de hoogte hoort te zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.