Nieuwe biografie onthult: Tilburgse poolheld Sjef van Dongen was lid van fascistische partij

TILBURG - Sjef van Dongen staat bekend als poolheld, maar de nieuwe biografie Terug uit de Witte Hel brengt ook een aantal nieuwe, minder positieve feiten aan het licht. Uit onderzoek van de Etten-Leurse schrijver Adwin de Kluyver blijkt dat de Tilburgse poolheld en politicus een fascistisch verleden had en grote delen van zijn verzetsverleden verzon.
Volgens de schrijver heeft Van Dongen altijd gezwegen over zijn 'foute' verleden. Toch was hij in de jaren dertig in Brabant actief in een fascistische beweging. "Van Dongen heeft Mussolini nog een exemplaar van zijn boek geschonken", weet De Kluyver. Uit zijn onderzoek blijkt ook dat het expeditieverslag waarmee Van Dongen beroemd werd door een ghostwriter is geconstrueerd. Zijn verzetsverleden heeft hij grotendeels verzonnen.

Spitsbergen
Van Dongen bereikte zijn heldenstatus in de ijzige kou van Spitsbergen. In 1928 werd hij wereldnieuws toen hij meedeed aan een hachelijke reddingsoperatie voor gestrande Italiaanse poolreizigers. De expeditie mislukte, maar toen hij terugkeerde in Nederland werd hij als held ontvangen. Zijn heldhaftige verhaal sprak tot de verbeelding. Zo moest Van Dongen twee van zijn sledehonden opeten om te overleven tijdens de barre tocht.

Het boek - de volledige titel luidt 'Terug uit de Witte Hel. Hoe poolreiziger Sjef van Dongen een nationale held werd' -  is onlangs uitgebracht bij Uitgeverij Balans.

'Sjef'' reed mee op Brabantse Dag
Een wagen met het het thema van de vergeten poolheld reed afgelopen zomer mee op de Brabantse Dag in Heeze en won de eerste prijs.

Van Dongen had later in zijn leven nog een politieke carriere als burgemeester van Aardenburg, statenlid en gedeputeerde in Zeeland en ook nog Tweede Kamerlid.

Nog een biografie
Onlangs verscheen ook al een ander boek over het verhaal van de vrij onbekende Van Dongen.