Video

KVL lederfabriek in Oisterwijk opgeknapt, oud-werknemer Jan Buynsters: 'Het is prachtig!'

11 februari 2015 om 19:00
nl
In de hoogtijdagen werkten er meer dan duizend mensen in de Koninklijke Verenigde Lederfabriek in Oisterwijk. Dat was in de jaren dertig. Daar kwam een einde aan in 2001. Toen deed Jan Buynsters letterlijk het licht uit, als allerlaatste medewerker. Maar de lederfabriek wordt opgeknapt. Woensdag werd het eerste gerenoveerde deel officieel geopend. En Buynsters kwam kijken hoe het is geworden.
Geschreven door

Jan Buynsters uit Oisterwijk werkte 44 jaar voor KVL, de Koninklijke Verenigde Lederfabrieken. Hij vindt het moeilijk, maar toch ook wel leuk om terug te zijn. Hij had het niet verwacht. Buynsters dacht dat alles zou worden platgegooid. "Fijn dat het behouden is en dat bepaalde kenmerken toch weer terugkomen", zegt hij.
Heel Holland BaktTerwijl hij rondkijkt, komt hij meester patissier Robèrt van Beckhoven tegen, bekend van het tv-programma Heel Holland Bakt. Die heeft een bakkerij op de plek waar vroeger de portier zat.
Van Beckhoven heeft het gebouw ook nog als leerfabriek gekend. "Vroeger hadden we thuis ook een bakkerij. Moest je meehelpen. Kreeg je niet veel centjes. Maar ik wilde toch uitgaan en op vakantie en dus ben ik hier vakantiewerk gaan doen. Dat heb ik twee jaar gedaan. Ik heb hier mijn eerste centjes verdiend."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.