Kerncentrale Doel I zondag na 40 jaar dicht, maar waarschijnlijk tijdelijk

12 februari 2015 om 09:07
nl
Kerncentrale Doel I in België, vlakbij de Nederlands-Brabantse grens gaat zondag dicht. Volgens de Belgische wet moet Doel I sluiten, omdat een kerncentrale maximaal veertig jaar mag worden gebruikt. Toch is de sluiting waarschijnlijk tijdelijk. Het voornemen van de Belgische regering is om de oude centrale tien jaar langer te gebruiken wegens het dreigende energietekort in het land.
Geschreven door

Daarvoor moet de wet worden aangepast en dat proces is al in gang gezet. Omdat dat even duurt, moet de centrale nu wel tijdelijk dicht.
Twee centrale ook langer openIn december is ook een tweede reactor in Doel veertig jaar oud. Als de nieuwe wetgeving wordt aangenomen, blijft die ook tien jaar langer open.
De Woensdrechtse milieuvereniging Benegora stuurde eerder een brief naar minister Henk Kamp, omdat de vereniging vindt dat Nederland niet mag accepteren dat de oude kerncentrales langer open blijven. België wordt al tijden geplaagd door problemen met de kerncentrales.
Scheurtjes en sabotageEr werden in twee reactoren, bij Doel en in Tihange bij Maastricht, scheurtjes gevonden in de reactorwand. Een andere reactor kwam vorig jaar stil te liggen door sabotage. Ook dat was reden voor bezorgdheid, onder meer bij de gemeente Bergen op Zoom. De minister liet weten dat er volgens hem intensief wordt samengewerkt met de Belgen om te voorkomen dat er iets misgaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.