Tromgeroffel tegen boren naar schaliegas, Boxtel laat zich horen in Den Haag

12 februari 2015 om 10:46 • Aangepast 21 november 2020 om 20:05
nl
Gemeentebestuurders roffelen donderag letterlijk op trommels om te protesteren tegen schaliegas. Ook de bestuurders van Boxtel doen mee. Dat is de gemeente waar proefboringen waren gepland.
Profielfoto van
Geschreven door

De bestuurders doen dat in Den Haag, waar de Tweede Kamer donderdag een energiedebat voert. Behalve mensen uit Boxtel roffelen ook bestuurders uit Utrecht, Almelo en Friesland mee.
Voorafgaand aan het energiedebat hielden de gemeenten een persconferentie waarbij ze een manifest presenteerden en de aftrap deden voor een digitale campagne tegen schaliegas.
Behalve de trom roeren spreken de politici ook met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over hun afkeer van schaliegas.
Rechtszaak CuadrillaDonderdag is ook de rechtszaak die boormaatschappij Cuadrilla Resources heeft aangespannen tegen Boxtel. Die gemeente was aanvankelijk niet tegen het boren naar schaliegas maar sloeg om na protesten van inwoners. Uiteindelijk zei Boxtel het huurcontract op dat ze met Cuadrilla had gesloten voor een stuk grond waar de boortorens op zouden moeten komen te staan.

Wachten op privacy instellingen...

Wethouder Peter van de Wiel van Boxtel: "Wij weten dat er onder onze bevolking veel onrust bestaat over het winnen van schaliegas. En de situatie in Groningen maakt het vertrouwen in de Rijksoverheid er ook niet groter op. Er zijn daarnaast veel actiegroepen actief zowel in Noordoostpolder als in Boxtel waaruit blijkt dat er lokaal en regionaal geen enkel draagvlak is voor het boren naar schaliegas. Wij willen de landelijke politiek bewust maken van het gebrek aan draagvlak."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.