Kinderen in de knel bij vechtscheidingen: proef bij rechtbank Breda

12 februari 2015 om 12:38
nl
De rechtbank in Breda experimenteert komend anderhalf jaar met de inzet van psychologen en orthopedagogen bij vechtscheidingen. Zij moeten kinderen helpen die in de knel komen door de strijd tussen hun ouders.
Geschreven door

Rechters kunnen een bijzondere curator benoemen die opkomt voor het kind als ouders het niet eens kunnen worden. Nu is dat bijna altijd een advocaat. Maar zij zijn niet opgeleid om iets los te maken bij ouders, zegt Ina Slot, coördinator van de proef. "Gedragsdeskundigen kunnen dat wel. Ouders confronteren met hun gedrag kan ervoor zorgen dat zij open staan voor verandering," legt zij uit.
'Kind niet langer speelbal'Landelijk hebben naar schatting 16.000 kinderen ernstige last van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar 3500 kinderen bij.
De gedragsdeskundige praat met het kind, de ouders en andere betrokkenen, zoals een leraar of nieuwe partners. Slot: "In het beste geval is al een oplossing gevonden voor bijvoorbeeld de vraag waar het kind het beste kan wonen. Lukt dat niet, dan is de rechter beter geïnformeerd en kan hij betere beslissingen nemen. Het kind is dan niet langer speelbal in de strijd en de ouders zijn zich bewust van hun gedrag."
Onderzoek aanpakVoor de proef zijn tien psychologen en orthopedagogen geselecteerd. Tijdens de proef onderzoekt bureau Van Montfoort of deze aanpak goed werkt en of de inzet van gedragsdeskundigen op grotere schaal zinvol is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.