Video

'Heel tof!' Cadetten Koninklijke Militaire Academie in Breda op World Press Photo

12 februari 2015 om 14:05 • Aangepast 21 november 2020 om 20:04
nl
Twee cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda schitteren op een prijswinnende fotoserie van de Italiaanse fotograaf Paolo Verzone. De fotograaf wint er een toonaangevende World Press Photo-prijs mee.
Profielfoto van
Geschreven door

Verzone werd met zijn serie 'Cadets' derde in de categorie Portretten. De Italiaan bezocht de meest toonaangevende militaire scholen in Europa en legde er de studenten vast.
CadettenIn december 2013 bezocht Verzone de KMA in Breda. Hij legde er een vrouwelijke cadet vast op een bankstel. Een mannelijke medestudent van haar werd in de gewelven van het gebouw aan het Kasteelplein gefotografeerd.
De vrouw op de bank is Eline van Vilsteren uit Zwolle, zij studeert militaire bedrijfswetenschappen aan de KMA. "Mijn zus belde me op dat ik op de site van de NOS stond, heel tof", reageert Van Vilsteren. Op de dag dat Verzone de KMA bezocht, had Van Vilsteren toevallig geen les.
Toeval"Er waren begeleiders bij die zorgden dat de fotograaf mensen vast kon leggen. Zij vroegen of ik ook op de foto wilde in mijn tenue. Dus dat heb ik meteen aangetrokken."
Van Vilsteren heeft fotograaf Verzone niet eens gesproken: "Ik moest in de Nassauzaal gaan zitten, er werd een foto gemaakt en ik kon weer gaan. Het duurde nog geen drie minuten."
Tentoonstelling in ParijsDe foto's zijn al tentoongesteld bij het Hôtel National des Invalides in Parijs, dat is het gebouw van het nationale legermuseum en het praalgraf van Napoleon.
Van Vilsteren, die een weekendje naar Parijs ging, ontdekte dat ook: "Dat was wel grappig. De foto's hangen tegen een kademuur, dus we hebben een foto gemaakt van hoe ik op die muur zit boven mijn portret."

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.