Biesbosch krijgt tweede kans in nieuwe natuurfilm 'Levende Rivier'

DRIMMELEN - De Biesbosch kreeg volop podium in de film 'Holland Natuur in de Delta', maar de mensen liepen er niet heel warm voor. Nu krijgt dit prachtige Brabantse landschap een herkansing in de bioscopen. Een kwart van de nieuwe productie 'Levende Rivier' speelt zich af in de Biesbosch. Zaterdag gaat de film in Ede in première.
In 'Levende Rivier' neemt ecoloog en filmmaker Ruben Smit de kijker in weer en wind mee op een kanotocht over de Nederlandse wateren. "Ik wilde een minder afstandelijke insteek. Geen mooie plaatjes met een vertelstem eronder, maar als gids de mensen meenemen. De kijker echt het gevoel geven hoe het is om door een sneeuwstorm te varen of te overnachten op een eiland in Haringvliet of bij laag water door de Biesbosch te varen", zo vertelt Smit.

Conflict met makers Holland Natuur in de Delta
Die benadering staat bijna haaks op de formule die bij 'Holland Natuur in de Delta' is gebruikt. Dat is een van de redenen waarom de ecoloog uit Leuvenheim, die een van de belangrijkste rollen had bij het maken van 'De Nieuwe Wildernis', in een vroeg stadium uit het vervolgproject stapte. "Er was een zakelijk conflict en een verschil van inzicht. Ik wilde een verhaal vertellen dat ik niet kon plaatsen in het script van 'Holland Natuur in de Delta'. Ik wilde een roadmovie maken."

Volgens Smit is bijna het hele team dat aan 'De Nieuwe Wildernis' heeft gewerkt met hem meegegaan. "Alleen de producent en een van de regisseurs van 'De Nieuwe Wildernis' was betrokken bij 'Holland Natuur in De Delta'."

Twee jaar lang werkte de ecoloog met een team van vijftien man aan 'Levende de Rivier'. Smit wil in zijn film laten zien hoe door natuurontwikkeling en waterveiligheidsmaatregelen het rivierengebied in no time van afvoergoot veranderde in een bijzonder natuurgebied, een echte wildernis. "In 25 jaar tijd zijn heel veel diersoorten teruggekomen. De rivierrombout (een libel), zomersneeuw (een eendagsvlieg), de bever, lepelaar en natuurlijk de zeearend. Het ecologische systeem dat er nu is, willen we laten zien. We gaan geen geschiedenisles geven."

Avontuurlijke overnachtingen
De film bestaat uit vier delen. Smit gaat op een kanotocht dwars door Nederland, van Lobith tot de Noordzee."Via persoonlijke persoonlijke memoires gaat Ruben elke keer verder de rivier af. Een expeditie met avontuurlijke overnachtingen langs de onbekende waterwegen. Vastgelegd in hoge kwaliteit natuurbeeld met alle planten en dieren die hij tegenkomt", zo belooft de website die bij de film hoort.

Dat deze film gedeeltelijk over hetzelfde natuurgebied gaat als 'Holland Natuur in de Delta', ziet Smit niet als een groot probleem. "Dat we tegenwoordig allerlei mooie natuurproducties hebben, is alleen maar goed. Dat juich ik toe. Het is positief voor de natuurbescherming en goed voor komende generaties."

Televisieversie
Levende Rivier gaat morgen tijdens een première voor genodigden in de bioscoop Cinemec in Ede in première. Daarna wordt een speciaal voor televisie gemonteerde korte versie van drie kwartier uitgezonden op NPO 2 op 18 december 2015 om tien over negen 's avonds. Het is de bedoeling dat de film begin 2016 in meerdere bioscopen gaat draaien. Daarover voert Smit nog gesprekken met de betreffende theaters.


Deel dit artikel: