Prijs van 10.000 euro voor Brabanders die 'erf-goed' bezig zijn

12 februari 2015 om 15:30
nl
In Den Bosch is de verkiezing voor de Brabantse Erfgoedprijs gelanceerd. De winnaar krijgt 10.000 euro. Je kunt meedoen als je op een creatieve en vernieuwende manier verhalen, dingen en tradities doorgeeft aan de jeugd. Het is de tweede keer dat de prijsvraag wordt gehouden.
Geschreven door

Het thema van deze editie is 'Oud wordt Nieuw'. Volgens directeur Patrick Timmermans van Erfgoed Brabant moet je dan denken aan een verfrissend nieuwe aanpak van oude bezigheden. Als voorbeeld noemt hij een genealoog die bidprentjes verzamelt en de overleden personen daarop tot leven wekt met een theaterstuk.
Gamen, speurtocht en heggen vlechtenEen ander voorbeeld kan een innovatieve activiteit zijn in een oude fabriek op bijvoorbeeld Strijp-S in Eindhoven, De Zeeland in Bergen op Zoom of zoals nu gebeurt in de KVL in Oisterwijk waar een escaperoom wordt ingericht, waarin je kan 'gamen' en op speurtocht kan.
Verder noemt Erfgoed Brabant het NK Maasheggenvlechten bij Boxmeer waarbij technieken in een eeuwenoud landschap worden overgedragen van oud aan jong, via een 'contest'.  
Eerste prijs viel in Breda De Brabantse Erfgoedprijs wordt om de twee jaar uitgereikt en is georganiseerd door Erfgoed Brabant. De vorige editie (2013) werd gewonnen door een project in Breda rond ambachtelijke winkeliers.
In 2013 werd de prijs voor de eerste keer uitgereikt. Er kwam toen een grote variatie aan inzendingen binnen uit de hele provincie, want dat is een van de voorwaarden: het moet in Brabant zijn.
Selectie en prijsuitreikingNaast de tienduizend euro, krijgt de winnaar ook een begeleidingstraject aangeboden. Projecten indienen kan tot 30 april. Daarna volgt een selectie en in het najaar de prijsuitreiking.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.