Video

Bier brouwen in je schuurtje: explosieve groei Brabantse hobbybierbrouwers

14 februari 2015 om 13:00
nl
Brabant is hard op weg om een nieuwe traditie te kweken. Of zeg maar gerust: te brouwen. Al drie jaar op rij neemt namelijk het aantal hobbybrouwers in onze provincie jaarlijks met 30 tot 50 procent toe. En de professionele brouwers blijven niet achter. Ook dat aantal groeit explosief: van 31 twee jaar geleden tot 51 nu.
Geschreven door

"Au!" Voor de derde keer in nog geen uur tijd brandt Merijn Dietvorst zijn vingers bij het aansteken van de vlam onder zijn enorme ketel met bier. "Samen met zijn neef Sebastiaan van Fessem brengt hij elk vrij uurtje door in een schuurtje in de achtertuin. Dietvorst: "Bier brouwen is méér verslavend dan bier drinken."
KoolzuurIntussen loopt Van Fessem met een maatbeker en een handjevol meetapparatuur de tuin in. Van Fessem: "Daar staat de vorige lading al sinds een week of vijf. Het moet allemaal wel goed rijpen natuurlijk. Ik ga nu het alcoholpercentage meten. En even proeven natuurlijk. Al smaakt het wel raar, omdat je pas koolzuur erbij krijgt vanaf het moment dat je het bier gaat bottelen."
Van Fessem en Dietvorst zijn lang niet de enige brouw-o-holics van Brabant. Sterker nog, er komen wekelijks nieuwe hobby-brouwers bij in onze provincie. Brouwmarkt.nl is marktleider op het gebied van ingrediënten en apparatuur voor bierbrouwers. Sebastiaan Busch van Brouwmarkt.nl: "Er komen steeds meer nieuwe brouwers bij én steeds meer hobbybrouwers maken de overstap naar een professionele brouwerij."
150.000 flesjesDe Pimpelmees in Chaam is zo'n kleine, professionele brouwerij. Ad Kusters brouwt er 150.000 flesjes speciaalbier per jaar. Kusters: "Wij worden bijna wekelijks gebeld door brouwers die hun eigen bier in een professionele brouwerij willen laten brouwen. Maar de verkoop van ons eigen bier gaat zo goed, dat we daar echt geen tijd voor hebben. Speciaalbier is nu eenmaal ontzettend hot tegenwoordig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.