Video

'Vierenhalve meter, het is waanzin', inwoners Rijen naar Den Haag om geluidsschermen bij spoor

13 februari 2015 om 10:36
nl
De helft van de bewoners aan de Spoorlaan Zuid en Spoorlaan Noord in Rijen wil geen hoge geluidschermen langs het spoor. Ze stappen naar de Tweede Kamer omdat ze vinden dat hun bezwaren niet worden gehoord. De geluidsschermen zijn met hun vierenhalve meter namelijk veel te hoog, vindt de spoorbuurt.
Geschreven door

Rijen is onderdeel van een proefproject van spoorbeheerder ProRail voor geluidswerende maatregelen bij spoor. Er liggen al raildempers. Er komen nieuwe spoorstaven en als laatste project komen er geluidschermen. En juist die schermen zorgen voor onrust.
Een deel van de bewoners langs het spoor is blij met de geluidschermen. Dat zijn de mensen die aan de Tilburgse kant van de spoorwegovergang bij het station van Rijen wonen. Na jaren komt er voor hen eindelijk een oplossing voor de geluidsoverlast.
PaalDe mensen die wonen aan de andere kant, richting Dorst, die maken bezwaar tegen de plannen van de gemeente Gilze en Rijen en ProRail. Langs het spoor staat daarom een paal met verschillende hoogtes erop.
"Kijk vierenhalve meter. Zo hoog is dat. Ons uitzicht is dan dus weg. We zien straks de bomen niet meer, de seizoenen niet wisselen", zegt Cees Hilhorst. "Wij hebben geen last van de treinen. Voor ons hoeven die geluidsschermen niet. Niet zo hoog. 1,80 meter is hoog genoeg."
GraffitiHet probleem met de geluidschermen is, volgens de bewoners dat Prorail en de gemeente doen alsof ze transparant zijn en je er doorheen kan kijken. "Maar ze worden smerig, door slijpsel, het weer en andere vuiligheid. Daarnaast zit er binnen no time graffiti op. Wij hebben niet de illusie dat we ons zicht behouden", aldus Hilhorst. "En de lichtinval in huis is weg."
Ook buurtbewoner George Schenk is boos over de plannen. "Het is waanzin. Er wordt heel veel geld in gepompt, terwijl over een paar jaar alle treinen zoveel stiller zijn." De twee heren wonen al vele tientallen jaren langs het Rijense spoor. Ze hebben onderzoek gedaan in de buurt, naar de ervaringen van geluidsoverlast. "Mensen hebben aan deze kant van het spoor veel minder geluidshinder van de treinen, dan aan de andere kant, voorbij de overgang."
OnderzoekProRail heeft laten weten te onderzoeken of het project ook mogelijk is met lagere geluidsschermen. Desondanks stappen Hilhorst en Schenk namens de bewoners naar de vaste Kamercommissie voor infrastructuur. "Wij hebben er hoop op dat we daar gehoord worden en deze belachelijke plannen worden gewijzigd", aldus Hilhorst. "En zo niet, dan kunnen we nog naar de rechter."    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.