'Verspreiding ziektes en stank', bewoners Brabantse platteland bezorgd over veehouderij

13 februari 2015 om 10:58
nl
Brabantse plattelandsbewoners willen dat de overheid veehouders voortaan dwingt om duurzamer te produceren. Dat blijkt uit een opiniepeiling van TNS NIPO onder 3200 plattelandsbewoners. Het meest genoemde bezwaar tegen de veehouderij is de verspreiding van ziektes.
Geschreven door

De ondervraagden zeggen zich zorgen te maken om hun gezondheid. Veertig procent van hen ziet de veehouderij als een negatief verschijnsel. De provincies Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel hebben samen driekwart van de Nederlandse veestapel in huis.
Stank en dierenwelzijnSamen hebben ze maar liefst 73 miljoen kippen, 11,2 miljoen varkens en 2,4 miljoen koeien. De veehouderij heeft in deze vier provincies door de mega-omvang een grote impact op het milieu en veroorzaakt overlast voor omwonenden, reageert Milieudefensie.
Naast zorgen over ziekte-uitbraak worden stank en dierenwelzijn vaak genoemd. 66 procent van de mensen vindt daarnaast de aantasting van het milieu door de veehouderij een probleem. Hugo Hooijer, woordvoerder Voedsel bij Milieudefensie, is niet verrast door de resultaten van de peiling.
'Kampen al jaren met problemen'“Logisch dat de bevolking op het platteland duurzamere veehouderij wil. Zij kampen al jaren met de problemen die de veehouderij met zich meebrengt en maken zich zorgen. Ieder jaar worden mensen ziek door resistente bacteriën en de Q-koorts eist ook nog steeds slachtoffers.”
De meerderheid van de plattelandsbewoners wil actie van de overheid om duurzaamheid te stimuleren. “In plaats van de veestapel steeds verder te laten groeien, moet de overheid sturen op een kleinere en gezonde veehouderij, waar boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product”, aldus Hooijer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.