Zwaar verkeer niet meer over deel rotonde voor station in Den Bosch, draagkracht beton is aangetast

13 februari 2015 om 12:20
nl
Het noordelijke deel van de rotonde voor het station in Den Bosch, waar de bekende gouden draak op staat, gaat tijdelijk dicht voor bussen en vrachtverkeer. De draagkracht van het beton in het viaduct waar de rotonde op ligt is onvoldoende.
Geschreven door

Dagelijks gaan daar honderden auto's onderdoor, daarom heeft de gemeente besloten uit voorzorg de rotonde af te sluiten voor zwaar verkeer. Het noordelijk deel is aan de kant van het Emmaplein.
De komende tijd wordt onderzocht hoe ernstig de situatie is. Het viaduct wordt al meer dan tien jaar extra in de gaten gehouden. Volgens de gemeente is er geen sprake van betonrot in de constructie maar van Alkali Silica Reactie (ASR).
Volgens prof. dr. Rob B. Polder van TNO gebeurt de Alkali Silica Reactie in het water dat zich in de poriën van het viaduct bevindt. Het is volgens Polder een wereldwijd probleem, maar het hangt van de lokale situatie af hoe ernstig de gevolgen zijn.
"Diverse viaducten werden gesloopt"De reactie zorgt er voor dat het water in het beton uitzet waardoor de constructie van binnen uit opzwelt en uiteindelijk gaat scheuren. Volgens Polder is het aantal constructies dat  hier echt last van heeft in Nederland vrij klein. "Maar de gevolgen zijn vrij ernstig en er zijn diverse bruggen en viaducten gesloopt vanwege sterke ASR, een kostbaar probleem",  aldus prof. Polder.
De gouden draak, waardoor de ronde vooral bekend is, staat in een waterbassin en ornamenten in de sokkel van de draak spuiten daar water in. Binnen zit een systeem dat veel water rond pompt. In oktober 2000 viel de draak zelf van z'n sokkel als gevolg van roestvorming bij de aanhechting van het stalen skelet.
Extra maatregelen rond carnavalDe rotonde blijft bereikbaar voor voetgangers, fietsers en personenauto's. Vanaf zaterdag 14 februari kunnen bussen en vrachtwagens niet meer langs de noordkant van de Draak rijden en worden zij omgeleid met borden. Deze situatie duurt  drie weken. In deze periode wordt het onderzoek afgerond.
De gemeente neemt op de drukke carnavalsdagen bij het station extra maatregelen om het verkeer in goede banen te leiden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.