Technische Universiteit Eindhoven groeit tegen de klippen omhoog

13 februari 2015 om 14:25
nl
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is procentueel de snelst groeiende universiteit van Nederland als het gaat om academische bacheloropleidingen. Het aantal studenten in Eindhoven steeg vorig jaar met 9,5 procent ten opzichte van 2013. Bij de Universiteit van Tilburg (UvT) daalde het aantal met 5,6 procent.
Geschreven door

Landelijk begonnen er dit collegejaar iets minder studenten aan een academische bacheloropleiding. Sommige universiteiten zagen de aanwas flink afnemen, terwijl andere juist winst boekten.
Dat blijkt uit gedetailleerde DUO-cijfers over inschrijvingen aan de Nederlandse universiteiten, die vrijdag bekend zijn geworden. Landelijk daalde het aantal eerstejaars juist met 2,4 procent. De sterkste daling (meer dan zeven procent) was er bij de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden.
Groningen telt de meeste eerstejaars, gevolgd door Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Tilburg heeft er 2194.
Niet meteen op reisDit collegejaar is, net als het vorige, uitzonderlijk. Veel jongeren dachten dat de basisbeurs snel zou verdwijnen en durfden na hun eindexamen geen tussenjaar te nemen. Ze gingen meteen studeren in plaats van reizen of werken.
Vergeleken met 2012-2013, het laatste 'normale' collegejaar, zijn bijna alle universiteiten nog gegroeid. Eindhoven en Wageningen zelfs met meer dan twintig procent. Maar Tilburg en Utrecht deden minder goede zaken. Die trokken zelfs in 2012 meer eerstejaars bachelorstudenten dan nu. Hun instroom daalt ten opzichte van dat jaar met respectievelijk dertien en tien procent.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.