Onderzoeker Brunsveld van de TU Eindhoven krijgt anderhalf miljoen euro voor onderzoek naar cellen

13 februari 2015 om 14:54
nl
Professor dr. ir. Luc Brunsveld van de Technische Universiteit (TU/e) in Eindhoven heeft een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro gekregen van de NWO. Brunsveld doet onderzoek naar de werking van cellen. Hij past cellen aan om uiteindelijk beter te begrijpen hoe processen werken.
Geschreven door

Het onderzoek van professor Brunsveld richt zich op het vakgebied tussen de biologie en de chemie. “Alle biologische problemen, zoals ziekten, zijn moleculair van aard. In dit onderzoek nemen we een biologische uitdaging op moleculair niveau en dan zoeken we naar de chemische oplossing daarvoor”, legt hij uit.
Cellen aanpassenKort door de bocht gezegd knutselt Brunsveld dus met cellen. “Je neemt iets waarvan je snapt hoe het werkt en vervolgens ga je het moeilijker maken om te zorgen dat je dat weer begrijpt. En dan maak je dat weer complexer. Uiteindelijk begrijp je het dan steeds beter en kun je cellen, hun werking en hun functionaliteiten dan aanpassen”, legt hij versimpeld uit.
Uiteindelijk kun je dan verschillende functies inbouwen in een cel. “Je kunt bijvoorbeeld veiligheidsmechanismen toevoegen.” Brunsveld is blij met de beurs. “Dat is heel goed voor het onderzoek. We kunnen nu een grote volgende stap nemen.”
Beurs voor 36 wetenschappersDe Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft 36 wetenschappers zo’n beurs gegeven. Met het geld kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar onderzoek financieren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.