Heilig Bloedprocessie Boxtel op lijst Nederlands erfgoed

13 februari 2015 om 18:50
nl
De Heilig Bloedprocessie in Boxtel staat op de lijst van Nederlands erfgoed. Het is een vorm van erkenning, die vooral bedoeld is om de traditie van de Heilig Bloedprocessie ook in de toekomst levend te houden.
Geschreven door

Vrijdag werd het certificaat door burgemeester Buijs van Boxtel ondertekend in het gemeentehuis. Ook directeur Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en voorzitter Grubben van de Heilig Bloedstichting zetten hun handtekening op het document.  
Witte wijn laat rode vlekken achterDe Heilig Bloedprocessie in Boxtel is een religieuze stoet die wordt gehouden sinds de Middeleeuwen. Het verhaal gaat dat in 1380 een priester witte wijn knoeide op twee altaardoeken, waarop rode vlekken verschenen.
Ondanks verschillende pogingen om het bloed van Christus uit te wassen, lukte dat niet. Sindsdien worden de doeken op Drievuldigheidszondag, de eerste zondag na Pinksteren, aan de gelovigen getoond in de Heilig Bloedprocessie. Die trekt jaarlijks in Boxtel veel belangstellenden.
Heilig Bloedprocessie van BoxmeerHet is niet de eerste Heilig Bloedprocessie van Brabant die nationaal erfgoed wordt. In 2012 werd de Heilig Bloedprocessie van Boxmeer ook al op de lijst van Nederlands erfgoed geplaatst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.