Steeds meer Nederlanders hebben achterstallige rekeningen, blijkt uit Tilburgs onderzoek

29 november 2015 om 15:19
nl
Nederlandse huishoudens kampen steeds vaker met onbetaalde rekeningen. Sinds 2008 is het aantal huishoudens dat nog een rekening had openstaan meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

De openstaande nota's zijn onder meer van de belastingdienst, het energiebedrijf, de ziektekostenverzekeraar en de huurbaas. Maar ook lopen mensen steeds vaker achter met het afbetalen van de hypotheek en andere persoonlijke leningen.
Schulden geven problemen in toekomstVorig jaar had bijna een op de vijf huishoudens nog een of meerdere onbetaalde rekeningen openstaan. In 2008, voor de crisis, was dat nog 8,3 procent van de huishoudens. Een deel van de Nederlanders, circa 6 procent, verwacht dat de schulden uit het verleden zullen zorgen voor financiële problemen in de toekomst.
Ook bleek dat krap vier op de tien ondervraagden in de afgelopen jaren te maken heeft gehad met een verandering van zijn positie op de arbeidsmarkt. Een groter deel gaf aan minder zeker te zijn geworden over het behoud van werk.
AdviesDe onderzoekers pleiten voor een actieve aanpak van de schuldenproblematiek. Vooral de overheid en gemeentelijke schuldhulpverlening zouden eerder in kaart kunnen brengen wat er zich afspeelt bij de huishoudens en hulp kunnen bieden zodat problemen voortijdig kunnen worden opgelost.
Het onderzoek dat onder ruim 2000 Nederlanders is gehouden, werd uitgevoerd in opdracht van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.