Video

Film in de maak over verzetsheld Pieter van den Hoek: 'Zijn werk is onderbelicht gebleven'

14 februari 2015 om 19:12
nl
Brabant is een belangrijke verzetsheld kwijt. Pieter van den Hoek uit Werkendam is overleden. Hij was een van de liniecrossers. Zij hielpen mensen in bezet gebied door berichten, spullen en geneesmiddelen over te brengen. Rinus Rasenberg vond dat een film waard: "Dit verhaal moet verteld worden".
Geschreven door

Zaterdagochtend begon de eerste opnamedag van de film 'Biesbosch onder vuur'. Op de plek waar het zich in 1944 allemaal afspeelde: in de Biesbosch. Voor filmmaker Rinus Rasenberg komt een droom uit: "Ik ben jarenlang bezig geweest met het van de grond krijgen van deze film. Subsidie aanvragen, de juiste mensen vinden...maar het is gelukt. We kunnen dit bijzondere verhaal gaan vertellen."
Militaire WillemsordeDe Duitsers hadden in 1944 de Biesbosch bezet. Maar ze durfden er zelf niet zo goed in te gaan. Je kunt er makkelijk verdwalen met je boot. Daarom was het gebied bij uitstek geschikt voor liniecrossers als Piet van den Hoek.
Zij kenden het gebied op hun duimpje en smokkelden zo mensen, berichten en spullen over. Voor zijn heldendaden kreeg Van den Hoek in 1948 de Militaire Willemsorde uit handen van koningin Wilhelmina.
OnderbelichtToch was er nooit veel aandacht voor het werk van de liniecrossers. Dé reden waarom Rasenberg vind dat deze film gemaakt moet worden. "Het werk van de liniecrossers en van Pieter is toch altijd onderbelicht gebleven. Ondanks de onderscheidingen die ze hebben gekregen"."
De film gaat over het gevaarlijke werk van Van den Hoek. Maar er wordt ook wat extra drama toegevoegd. Dat zorgde voor discussie tussen de filmmaker en de held. "Toen ik vertelde dat ik wat fantasie en drama wilde toevoegen aan de film, werd ie boos. Hij wilde alleen maar de realiteit. Vlak voor zijn dood zei hij nog: Rinus gaat toch wel de waarheid vertellen hè?", aldus Rasenberg.
De film gaat op 2 mei in fort Altena in première.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.