Inwoners van Vught bezorgd over bouwplannen rond spoor en N65: 'Kan ik hier wel blijven wonen?'

VUGHT - Wat gaat er gebeuren met de N65 en het spoor bij Vught? De aanleg van een verdiept spoor in Vught en de ombouw van de rijksweg N65 zal het dorp jarenlang op zijn kop zetten. Bewoners en instanties mochten maandagavond hun stem laten horen tijdens een hoorzitting. Dat deden ze massaal: in een overvol raadhuis kwamen ruim vijftig mensen aan het woord. Zij maken zich zorgen over de leefbaarheid in hun wijk, de veiligheid van fietsers en de natuur.
De twee spoorlijnen in Vught worden er vier, maar waar komen die precies te liggen? Wat betekent dat voor de overlast? Hoelang duren de werkzaamheden en kan ik nog wel blijven wonen waar ik woon? Het zijn zomaar wat vragen die de inwoners bezighouden.

Sommigen denken zelfs aan verhuizen: "Geef ons een ander huis. De gemeente kan die ruimte dan opnieuw inrichten. Wij hebben dan een oplossing. Er ontstaan risico's voor onze gezondheid. Ik wil mijn kinderen hier niet grootbrengen."

Omleiding dwars door Landgoed Wargashuyse
Ook directeur Jan Baan van het Brabants Landschap is niet blij met de plannen voor de N65. Hij maakt zich zorgen over de variant die ten westen van Vught zou moeten komen, tussen Vught en wegrestaurant In ’t Groene Woud. Deze ombouw van de N65 zou Landgoed Wargashuyse doorkruisen, waarvan het Brabants Landschap eigenaar is.

'Zuinig omgaan met de natuur'
"Ik begrijp dat er iets moet gebeuren aan de situatie in Vught maar deze oplossing is onnodig", stelt Baan. "Er is uitsluitend naar het financiële oogpunt gekeken. Deze optie doet denken aan de jaren zestig, toen de natuur zonder pardon werd opgeofferd. Inmiddels is natuur schaars in Nederland, daar moeten we zuinig mee omgaan."

De gemeenteraad van Vught komt woensdag met een advies richting het gemeentebestuur om de drukte op de rijksweg aan te pakken. De bouw gaat vijf jaar duren. Donderdag 17 december besluiten Rijk, provincie en gemeente hoe het verdiepte spoor en de rijksweg N65 eruit gaan zien.