Kijk op 130 meter hoogte naar hoe vogels broeden in De Mortel (en meer)

15 februari 2015 om 11:46
nl
De lente begint bijna en dus begint alles met vleugels en veertjes er langzaamaan flink op los te tjilpen. Voor de Vogelbescherming genoeg reden om zondag weer een aantal webcams in de natuur aan te zetten voor vogelliefhebbers. Zoals eentje in een communicatietoren in De Mortel.
Geschreven door

Het gaat om de toren van Alticom in De Mortel. Daar kunnen vogelliefhebbers op 130 meter hoogte zien hoe een slechtvalkenpaar aan het broeden is, terwijl op de achtergrond Grotelsche Bos zichtbaar is.
Erf in DongenMaar niet alleen in De Mortel komen vogelliefhebbers aan hun trekken. Wie het wel en wee van de diverse vogelfamilies in hun nestkasten wil volgen, kan dat ook doen bij een landgoed van een vogelliefhebber in Dongen. Daar zijn de nesten van kerkuilen, steenuilen, roodborsten, huismussen en koolmezen voorzien van een camera.
Op het erf hangen zo'n veertig nestkasten in alle soorten en maten. Er groeien onder andere zomereiken, coniferen, lijsterbessen, vogelkers, Gelderse roos, hulst en hazelnoot. Verder lopen er veel muizen rond, waar vooral de uilen graag op af komen.
Meer webcamsDe Vogelbescherming heeft ook elders in Nederland webcams opgehangen. Die zijn via een aparte website, Beleef de Lente, te benaderen.
Vorig jaar keken er via de website

ruim 800.000 mensen. Die zagen de jongen uitvliegen van een slechtvalk, oehoe, torenvalk en ooievaar. In 2013 zagen meer dan 1,1 miljoen Nederlanders via de webcams het broeden van onder meer slechtvalken. In dat jaar waren er ook minder vrolijke beelden: een ooievaar at haar eigen jongen op.
Een club van zo'n vijftig vrijwilligers maakt dagelijks filmpjes van de camerabeelden en schrijven weblogs. Het is het negende jaar van Beleef de Lente.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.