'Niet alle MH17-nabestaanden krijgen ruimte voor verwerking van werkgevers'

16 februari 2015 om 07:50
nl
Niet alle werkgevers gaan even soepel om met verlof en verzuim van nabestaanden van de MH17-vliegramp. Slachtofferhulp Nederland verzamelt daarom klachten, zo meldt het Algemeen Dagblad maandag.
Geschreven door

Vlak na de vliegramp waren werkgevers in het algemeen begripvol. Zij gaven nabestaanden vrij, omdat ze niet in staat waren te werken. Werkgevers boden alle ruimte om met het verdriet om te gaan.
Nu, zeven maanden na de vreselijke ramp, lijkt die situatie veranderd. Slachtofferhulp Nederland krijgt volgens het AD signalen dat er ook problemen zijn met hoe bedrijven en bedrijfsartsen met rouwverwerking en werk omgaan.
'Langdurig kwetsbaar'Eén nabestaande zegt onder meer tegen de krant dat haar werkgever vindt dat ze weer over moet tot de orde van de dag. Ze vindt het fijn dat ze dankzij het werk afleiding heeft, maar zegt ook nog ruimte te willen krijgen voor rouwverwerking. "Je blijft langdurig kwetsbaar."
De vrouw moet alle uren die ze opneemt, later inhalen. Van haar werkgever kreeg ze alleen voor de uitvaart van haar geliefde vier uur vakantie. Dit moet wat haar betreft meer zijn. Er zouden in het hele proces veel dingen voorkomen waarvoor je op pad moet om erbij te zijn.
Klachten verzamelenMomenteel inventariseert Slachtofferhulp Nederland via een besloten website de ervaringen van nabestaanden. Afhankelijk daarvan kijkt de instantie of er een overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet komen. Mogelijk vloeien daar later maatregelen uit voort.
Door de vliegramp kwamen onder anderen vijftig Brabanders om het leven. Ruim een week geleden kwam de laatste rouwstoet met stoffelijke resten van slachtoffers aan in Hilversum, nadat eerder een militair transportvliegtuig landde in Eindhoven.
Lees al het nieuws over de MH17-vliegramp rustig na op onze themapagina: www.omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.