Op de fiets naar Egypte om aandacht te vragen voor manische depressiviteit: 'Veel onbegrip'

16 februari 2015 om 09:48
nl
Wie denkt dat fietsen naar het werk of naar school een pittige klus is, moet zich nog maar een keer achter de oren krabben. Twee Ossenaren gaan namelijk een stapje verder. Nouja, heel veel stapjes. Ze fietsen namelijk naar Egypte.
Geschreven door

Joop Kuijs en Arjan Gulickx vertrokken zondag vanuit Oss. Inmiddels zit de eerste dag erop en hebben ze de nacht doorgebracht in een klooster in Eindhoven. Daar sliepen ze in de garage. "We hebben gewoon aangebeld en gevraagd of we mochten overnachten", verklapt Arjan.
Maandenlang zitten de Ossenaren op het zadel. Ze fietsen via het Franse Marseille door naar Italië, Griekenland en zo naar Turkije. Daar, bij Mersin, hopen ze een overtocht met een boot bij het gevaarlijke Syrië te kunnen maken, waar nu een burgeroorlog woedt. Vervolgens rest snel enkel eindstation Egypte nog.
Aandacht voor ziekteWáárom fietst iemand duizenden kilometers, tot in de woestijn aan toe? Arjan: "Ik ga aandacht vragen voor mijn ziekte, een bipolaire stoornis. Dat is een ziekte die onder andere manisch depressiviteit betreft. Daar is te weinig aandacht voor", vertelt hij. "Er is veel onbegrip."
Als alles goed gaat, komen de Ossenaren eind juli aan in de Egyptische badplaats Hurghada. Ze zijn de reis met goede moed tegemoet gegaan. "We zijn nu lekker aan het ontbijten. Even afscheid nemen van de broeders en dan weer de fiets op!"
De Ossenaren houden een Facebookpagina bij waarop ze verslag zullen doen van hun reis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.