Jongeren in Brabant drinken zich nog steeds het ziekenhuis in, wel minder dan voorgaande jaren

16 februari 2015 om 10:40
nl
Brabant staat na Noord- en Zuid-Holland op de derde plek van het aantal ziekenhuisopnames na alcoholmisbruik vorig jaar. Wel is er sprake van een daling tegenover voorgaande jaren.
Geschreven door

Dat melden het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid en het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde maandag. De instellingen onderzochten de ziekenhuisopnames van jongeren vorig jaar.
Brabant is met Noord- en Zuid-Holland verantwoordelijk voor 71 procent van alle 783 ziekenhuisopnames. De onderzoekers vinden dit vreemd, omdat alle kinderartsen in Nederland cijfers aanleverden. De wetenschappers kunnen alleen niet zeggen hoe dit komt.
Meer jonge tienersUit het onderzoek komt verder naar voren dat er vorig jaar in heel Nederland meer jonge tieners zijn opgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Het aantal 13- en 14-jarigen nam toe.
Lees ook: Minderjarige carnavalsdrinkers worden met steekproef gecontroleerd door meeste Brabantse gemeenten
Daarentegen was er geen stijging bij oudere kinderen. Het aantal tieners van 16 jaar oud nam af, terwijl het aantal van 17 gelijk bleef. De onderzoekers denken dan ook dat het verhogen van de leeftijdgrens voor het drinken van alcohol die groep in ieder geval niet uitdaagt meer te drinken.
Ouders strenger voor kinderenOuders lijken vorig jaar strenger te zijn geworden. Precies de helft gaf vorig jaar helemaal geen toestemming aan hun minderjarige kinderen om alcohol te drinken. Dit terwijl het een jaar eerder nog 31 procent was. Een minderheid (13%) knijpt een oogje toe als het een feestje is, zoals oudjaarsavond.
Lees ook: ‘Ze keek naar mijn ID-kaart en gaf toch bier’: Brabantse jeugd krijgt nog steeds gemakkelijk alcohol
Verder toont het onderzoek aan dat er voor het eerst sinds het onderzoek naar ziekenhuisopnames door alcoholmisbruik in 2008, meer meisjes dan jongens zijn opgenomen. Vorig jaar was namelijk 52 procent van de slachtoffers een meisje.
Het hele onderzoek naar het alcoholgebruik door minderjarigen is hier te lezen (pdf). Wil je weten hoe de alcoholleeftijd in jouw gemeente wordt gecontroleerd? Bekijk dan onze speciale kaart!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.