Eindhoven, Helmond en Deurne willen dat Rijk overlast goederenvervoer op Brabantroute aanpakt

16 februari 2015 om 14:58
nl
Eindhoven, Helmond en Deurne vrezen de geluidsoverlast die de meer dan honderd extra goederentreinen die vanaf april over de Brabantroute gaan rijden, veroorzaken. Ze willen daarom samen met de Limburgse gemeenten Venlo en Horst en Maas dat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur snel maatregelen neemt om deze overlast te beperken.
Geschreven door

In een brief nodigen de gemeenten de staatssecretaris daarom uit voor een gesprek. De gemeenten zijn bang dat de leefbaarheid langs het spoor van de zogenoemde Brabantroute in het geding komt nu er vanaf april meer goederentreinen over dit spoor rijden.
Werkzaamheden in DuitslandDe Brabantroute van Duitsland via Noord-Limburg en Brabant naar Antwerpen wordt de komende jaren intensiever gebruikt omdat in Duitsland wordt gewerkt aan de spoorlijn die aansluit op de Betuwelijn. Werkzaamheden waardoor er minder treinen over de Betuwelijn kunnen rijden.
Behalve voor geluidsoverlast zijn de gemeenten bang voor onveilige situaties in onder meer Deurne en Helmond als gevolg van opstoppingen. Op sommige plekken van de Brabantroute zullen spoorwegovergangen volgens de briefschrijvers per uur namelijk een half uur gesloten zijn. Een situatie die de gemeenten in de brief 'onaanvaardbaar' noemen.
Aantal giftreinen minimaalEerder werd al duidelijk dat het aantal giftreinen dat de komende jaren door Brabant zal rijden tot een absoluut minimum zal worden beperkt. Hiervoor zal wel zoveel mogelijk de Betuweroute worden gebruikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.