Video

Bergen op Zoom viert carnaval op traditionele wijze: dweilen met 'straattheater' op maandag

17 februari 2015 om 00:03
nl
Geen carnaval maar vastenavend en geen alaaf maar aggemarleutet. Piraten, indianen en cowboys zie je er niet; wel bontjassen, omgeknoopte gordijnen, rode zakdoeken met de knoop aan de voorkant en veel hoedjes. Bergen op Zoom of Krabbegat heeft zo haar eigen gebruiken. Maandagavond is het daar traditiegetrouw tijd voor het dweilen. Duizenden Krabben trekken door onder meer de Dubbelstraat om daar te kijken naar toneelstukjes en sketches op straat en achter de ruiten van woonhuizen.
Geschreven door

Rond acht uur 's avonds kun je over de koppen lopen. Om de zoveel meter staat weer een groepje dat iets uitbeeldt dat te maken heeft met het motto: 'Dèèr emme vor deurgeleerd'.  Jong en oud schuifelt voetje voor voetje aan de acts voorbij.
KriebelenEen Bergse familie is de hele dag op pad geweest. 's Middags varieerde de leeftijd in het gezelschap van 15 maanden tot 81 jaar. 's Avonds in de Dubbelstraat zijn de jonkies en opa en oma afgehaakt. Maar dat die laatste twee er eerder wel bij waren maakt de rest van de familie apetrots:  "Zij hebben het ons geleerd, dus wij zeggen nu; kom op! Het begon te kriebelen bij mijn moeder. Ze zat in de stoel en dacht: 'm'n kinderen zijn daar en mijn kleinkinderen, we horen erbij!'"
AggemarleutetEen paar mannen staat met grote olievaten op straat. De vaten zitten aan elkaar met touw. Het zijn de 'communicerende vaten'. Ergens anders zit een groepje 'babies' hard te huilen. Zij zijn blijven zitten op de creche.
En zo gaat het maar door, act na act. Een echte Bergse traditie die al jaren bestaat. De Krabben zijn er dol op en dat laten ze merken. De linkerhand gaat naar de neus: "Aggemarleuet!"  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.