Eigenaren Range Rover moeten oppassen voor autodieven, maar ook Audi, Citroën en Kia gewild

17 februari 2015 om 12:20
nl
Het aantal autodiefstallen in Brabant is vorig jaar gedaald. Eigenaren van een Range Rover Evoque lopen procentueel wel de grootste kans dat er een dief met hun auto vandoor gaat. Dat laat de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit dinsdag weten.
Geschreven door

Criminelen stalen vorig jaar in Brabant en Zeeland in totaal 4866 voertuigen. Het gaat om gecombineerde gegevens, omdat de politie West-Brabant en Zeeland tot dezelfde bestuurlijke regio behoren.
In Oost-Brabant sloegen dieven vaker toe dan in het westen. Daar namen ze 2652 voertuigen mee. Het zijn er hoogstwaarschijnlijk meer, omdat het hierbij alleen gaat om geregistreerde diefstallen.
Minder diefstallenZowel in het westen als het oosten van Brabant waren er minder diefstallen dan een jaar eerder. In het westen daalde het aantal met tien procent, terwijl het in het oosten om een daling van bijna zes procent gaat.
Lees ook: Veel minder ladingdiefstallen, mede door zeven arrestaties in regio Eindhoven
Personenauto's zijn nog steeds het meest geliefd bij criminelen. Van de 4866 diefstallen ging het 1925 keer om een auto. Daarbij ging het vooral om merken als Volkswagen, BMW en Audi. Dankzij betere beveiliging werden nieuwe Volkswagens en BMW's minder vaak gestolen.
Pas op met Audi, Citroën en KiaProcentueel gezien ben je het slechtste af met een Audi, Citroën en Kia. Die merken waren in 2014 tien procent populairder. Dieven hebben het steeds vaker voorzien op Land Rovers. Zij namen dat merk, vooral het type Range Rover Evoque, twee keer zo vaak mee. Het veiligst ben je af met auto's van merken als Mercedes-Benz, Nissan en Mazda.
Oost-Brabant liep het afgelopen jaar voorop als het gaat om gestolen kleine bedrijfswagens (268), vrachtwagens (38) en caravans (131). De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit kan hiervoor geen verklaring geven. "Als er een bende wordt opgerold, zijn de cijfers volgend weer heel anders", aldus directeur Titus Visser.
Wil je bekijken wat de cijfers zijn voor jouw regio? Bekijk dan de site van de Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit. Daar kun je per merk en per regio de aantallen zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.