Helmond Sport - Veendam weer genoemd als ‘verkochte’ wedstrijd, vijf aanhoudingen in gokzaak - Omroep Brabant

Helmond Sport - Veendam weer genoemd als ‘verkochte’ wedstrijd, vijf aanhoudingen in gokzaak

18 februari 2015 om 07:41
nl
Het duel tussen Helmond Sport en Veendam in september 2009 staat nog altijd op een lijst met verdachte voetbalwedstrijden van justitie in Duitsland. Mogelijk is er tijdens die competitiewedstrijd illegaal gegokt. Dat meldt De Volkskrant woensdag.
Geschreven door

Of er ook sprake is van matchfixing, durft Duitse justitie niet te zeggen, weet de krant. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) hield maandag vijf Nederlanders aan wegens illegaal gokken op voetbalwedstrijden en witwassen.
Op grote schaal actiefDe hoofdverdachten zijn een 34-jarige man uit Rijswijk, een 40-jarige man uit Hilversum en een 40-jarige Nederlander die op Cyprus woont. Zij zouden volgens De Volkskrant ‘op grote schaal weddenschappen aan de man hebben gebracht’ waarbij gokkers anoniem contant geld konden inleggen en cash kregen uitbetaald.
Twee van de vijf verdachten kwamen in 2009 in het vizier van opsporingsdiensten in het Duitse Bochum toen ze telefoongesprekken voerden met matchfixers die door de politie werden afgeluisterd. Volgens De Volkskrant, die in het bezit is van deze tapverslagen, spreken de mannen in het geheim over wedstrijden in verschillende Europese competities.
Voor de rechterEr komen geen Nederlandse clubs in de verslagen voor, maar Duitse justitie noemt vier Nederlandse duels verdacht, waaronder Veendam-Helmond Sport, Fortuna Sittard-Cambuur, Volendam-Excelsior en De Graafschap-Telstar.
Justitie heeft nog geen aanwijzingen kunnen vinden dat de verdachten betrokken zijn geweest bij het manipuleren van voetbalduels. Dit voorjaar verschijnt één van de verdachten, Paul Rooij, in Duitsland voor de rechter. Hij wordt gezien als een spil in de internationale matchfixing.
Verdachte ontkentIn Duitsland wordt de Nederlander verdacht van omkoping en oplichting in verband met voetbalwedstrijden. Dat zou in 2008 en 2009 zijn gebeurd. Rooij zelf ontkent. Hij was wel actief in de gokwereld maar heeft zich naar eigen zeggen niet schuldig gemaakt aan omkooppraktijken.
De KNVB liet in een reactie op de arrestaties weten dat zij aanmoedigt dat justitie onderzoek doet naar gok- en matchfixingpraktijken. Volgens de KNVB laat het onderzoek zien dat georganiseerde misdaad betrokken is bij illegale weddenschappen op en manipulatie van wedstrijden.
"Hoewel de KNVB alles doet wat binnen de mogelijkheden van een voetbalbond ligt om manipulatie aan te pakken, is de opsporingskracht en -bevoegdheid van justitie noodzakelijk", aldus de bond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.