'Gemeente Eindhoven eist miljoen van twee huisjesmelkers'

18 februari 2015 om 08:53
Het stadhuis van Eindhoven (foto: Rosemoon)
Het stadhuis van Eindhoven (foto: Rosemoon)
De gemeente Eindhoven heeft twee Eindhovense huisjesmelkers dwangsommen opgelegd van in totaal een miljoen euro. Het tweetal verhuurt zeventig panden in Eindhoven en Helmond. Bij controles kwamen in alle huizen misstanden naar boven.
Geschreven door

Volgens een ambtenaar van de gemeente Eindhoven die bij de controles betrokken was, zijn in meerdere panden zelfs vaker dan een keer overtredingen geconstateerd. "Bij hercontroles bleek de boel nog steeds niet op orde te zijn, zodat er uiteindelijk dwangsommen zijn opgelegd',  laat de betreffende ambtenaar weten.  
Illegale kamerverhuurDe twee huisjesmelkers worden sinds mei vorig jaar streng in de gaten gehouden door de gemeente. Ze verhuren de bewuste huizen aan studenten en aan Oost-Europeanen. Voor sommige panden hebben ze niet de vergunningen die nodig zijn voor woonsplitsing of kamerverhuur.
Bij controle van de huizen trof de gemeente onveilige situaties aan, waaronder levensgevaarlijke gasinstallaties. "Maar je moet ook denken aan cv-ketels die niet in orde zijn of aarding in badkamers",  zegt de gemeentelijk ambtenaar. Andere panden hebben geen of te weinig rookmelders. "En we misten op sommige plaatsen ook goede vluchtwegen, mocht er een brand uitbreken."
Volgens de ambtenaar was er nergens sprake van acuut levensgevaar voor de bewoners. "Als we dat hadden geconstateerd hadden we zo'n huis meteen gesloten, maar dat is niet het geval geweest."
De gemeente Eindhoven - en met name wethouder Yasin Torunoglu - zet stevig in op illegale kamerverhuur.  

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...