Het meest asociale beleid? De prijs gaat naar... wethouder Kokke van Tilburg

TILBURG - De Brabantse Schaamroos, de prijs voor een politicus met het meest asociale beleid in Brabant, gaat naar de Tilburgse wethouder Hans Kokke van de SP. De Jonge Socialisten Brabant kozen voor Kokke omdat hij het gratis zwemmen voor houders van de Tjip-pas heeft afgeschaft.
De Tjip-pas is een sportpas voor Tilburgse jongeren van 4 tot en met 17 jaar oud. Daarmee kunnen ze tegen korting sporten, sportartikelen kopen en sportwedstrijden bekijken.

Gratis recreatief zwemmen
Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen konden met de Tjip-pas, die tien euro kost, gratis recreatief zwemmen. Daarnaast betreuren de Jonge Socialisten Brabant het dat de zwemtarieven tot veertig procent stijgen.Volgens wethouder Kokke klopt het niet dat jongeren niet meer gratis naar het zwembad kunnen. "Dat kan nog steeds, met de meedoe-regeling. Daarnaast kunnen ze goedkoop andere sporten doen, zoals voetballen."

'Extra stimulans'
Verder reageert de wethouder sportief op de prijs. "Het is jammer, maar ik zie het ook als een extra stimulans om het sportbeleid in Tilburg nog beter te maken", zei hij vrijdagmorgen tegen Omroep Brabant. "De Schaamroos krijgt een mooi plekje op m'n werkkamer."

Er waren nog twee andere Tilburgse politici genomineerd. Wethouder Erik de Ridder (CDA)  voor de plaatsing van zes in plaats van 36 mensen die in aanmerking komen voor de sociale werkvoorziening in Tilburg. Vorig jaar ging de Schaamroos naar De Ridder.

De fractie van D66 in Tilburg kreeg een nominatie omdat ze tijdens de begrotingsbehandeling tegen de motie Tilburg jeugloonvrij stemde.

Geen PvdA-politicus genomineerd
Opvallend genoeg was er geen enkele politicus van de PvdA in de race voor de dubieuze prijs, maar volgens Joost Westland van de Jonge Socialisten Brabant is dat toeval.