Beste carnaval sinds jaren: stervensdruk, prachtig weer en recordomzetten

18 februari 2015 om 11:41
nl
Brabant heeft de beste carnaval sinds jaren beleefd. Volgens horeca-ondernemers heeft het mooie weer voor recordomzetten gezorgd. In alle Brabantse steden is het zowel binnen als buiten op straat bijzonder druk geweest. Buitentaps hebben overdag in het zonnetje veel extra geld opgeleverd voor de cafébazen. 's Avonds zaten binnen de kroegen vol als de temperatuur daalde. Koninklijke Horeca Nederland heeft nog geen cijfers over de carnavalsdagen.
Geschreven door

In Roosendaal kijken de ondernemers terug op een topcarnaval. "TOP met hoofdletters", lacht Haroun Hijmans van café de Drie Wees Gegroetjes in de Molenstraat in Roosendaal.
"Wat was het mooi. Het was geweldig. We hebben hier een waanzinnig straatcarnaval gehad. Zulk mooi weer. Binnen stonden de mensen die naar de dweilbands kwamen luisteren en buiten op straat was het ook ontzettend gezellig. We hebben er een heel stuk kroeg bijgekregen met dank aan de zon."
Geen wintersportBij café Franske aan de Haven in Helmond was het ook een topcarnaval. "Ik krijg nu nog berichtjes binnen van mensen die me bedanken voor een geweldige carnaval. Het was in jaren niet zo leuk", zegt eigenaar Bjorn van de Brug.
Hij constateert een kentering in het carnaval. "Voorgaande jaren had je nog wel eens mensen die kozen voor een wintersportvakantie. Maar dit was gigantisch, zoveel bezoekers en zulk mooi weer. Mensen zijn misschien wat bewuster met hun geld bezig, maar er was zoveel publiek dat we ontzettend goed geboerd hebben. Daarnaast is er heel veel behoefte om even uit het gewone dagelijkse leven te stappen en carnaval te vieren."
'Enorm geplust'Ook in Tilburg, Breda, Den Bosch, eigenlijk overal in Brabant zijn de geluiden hetzelfde. Café-eigenaren hebben veel meer omzet gedraaid dan vorige jaren. Hoeveel ze hebben verdiend met carnaval 2015 willen ze niet zeggen, of ze weten het nog niet omdat de munten of bonnen nog geteld moeten worden.
"Wij hebben enorm geplust", zegt Gemma Dols van café Publieke Werken in Breda. "Wij hebben dan wel geen buitenbar, maar hier komen overdag veel gezinnen met kinderen en 's avonds eigenlijk alles. Met dank aan de kou trok iedereen gelukkig ook naar binnen. Wij zijn nu voor het vierde jaar open met carnaval en ieder jaar groeit de omzet. Ik denk dat niemand kan klagen over deze carnaval. Breda kijkt terug op een heel leuk feest."
StervensdrukBij café Hart van Brabant in Den Bosch is het ook geweldig druk geweest, volgens Nicky van de Ven. "Wij zijn een echte carnavalskroeg. Hier was het een heel mooi Oeteldonks feest. Ik hoor dat andere ondernemers in de stad ook een topcarnaval hebben gehad. In de Korte Putstraat was het ook gigantisch. We hebben zo geboft met het mooie weer. En wat ook heel fijn is, is dat alles rustig is verlopen. Niets aan de hand."
Tijdens de Vastenavend in Bergen op Zoom was het ook stervensdruk op straat en in de kroegen. Café 't Dobbertje zit een beetje uit de loop aan de Haven, maar cafébaas Eduard Westerduin spreekt van een gezellige sfeer. "Wij hebben geen vergunning voor een buitentap en veel Vastenavendvierders trekken naar het Beursplein en de Grote Markt, maar ook wij mogen niet klagen." Over de omzet wil hij het niet hebben. "Dat is aan ons, mevrouw."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!