VVD en SP tevreden over samenwerking in provinciaal bestuur

18 februari 2015 om 18:43
nl
VVD en SP in Provinciale Staten zijn erg tevreden over de prestaties van het VVD-CDA-SP-college dat Brabant de afgelopen vier jaar heeft bestuurd. Dat zeggen de fractievoorzitters in een terugblik op de afgelopen vier jaar. De PvdA vindt het beleid van het huidige college te weinig sociaal.
Geschreven door

Vier jaar geleden werd VVD-prominent Hans Wiegel erbij geroepen om een college te formeren. Zowel hij als VVD-fractievoorzitter Mieke Geeraedts wilden af van de PvdA. "Dat was meteen al duidelijk," zegt de huidige fractievoorzitter van de PvdA Stijn Smeulders. "Het gesprek met Wiegel was heel kort, onze fractievoorzitter kreeg nog niet eens tijd om haar koffie op te drinken".
Water bij de wijnHet gesprek tussen Wiegel en SP-fractievoorzitter Nico Heijmans was ook kort, maar heel anders van toon. "Ik heb meteen gezegd: ik wil dat jullie in het college gaan zitten," zegt Wiegel. De SP moest daarvoor wel veel water bij de wijn doen.
Zo moest de partij bijvoorbeeld instemmen met de aanleg van de Ruit bij Eindhoven, terwijl de partij eigenlijk tegen die weg was. "We hebben toen afgewogen: stel dat we niet meedoen, dan komt die weg er ook, en dan krijgen we er niks voor terug," zegt Heijmans.
StrubbelingenDe samenwerking tussen VVD, CDA en SP ging niet helemaal zonder strubbelingen. Zo was er een crisis over de 'big five', het SP-plan om vijf wilde diersoorten te introduceren in de Brabantse natuur. Opeens trokken VVD en CDA de handen af van dat plan. De SP was daar furieus over.
Asfalt en beton Volgens Heijmans werd die crisis op een opbouwende manier uitgepraat, en groeiden de partijen daarna naar elkaar toe. Volgens Heijmans en Geeraedts heeft dit college economie en natuur met elkaar kunnen verbinden. "Vorige colleges hadden alleen oog voor asfalt en beton," zegt Heijmans, "dat is veranderd".
PvdA-fractievoorzitter Stijn Smeulders vindt het beleid van het college niet sociaal genoeg. Volgens hem kunnen Brabanders door de crisis wel wat hulp gebruiken vanuit het provinciehuis. "We geven dan wel wat aan de Voedselbank, maar dat kan veel meer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.