Twee weken onnodig in een Pools ziekenhuis, geen ruimte op Brabantse quarantaine-afdeling - Omroep Brabant
Video

Twee weken onnodig in een Pools ziekenhuis, geen ruimte op Brabantse quarantaine-afdeling

19 februari 2015 om 07:52
nl
Harry Fransen uit Beek en Donk lag twee weken onnodig in een Pools ziekenhuis. Hij werd daar met zware ademhalingsproblemen opgenomen en kon na een week behandeling terug naar Nederland vervoerd worden, maar geen ziekenhuis in de regio wilde hem hebben.
Geschreven door

Wat een korte vakantie moest worden, werd een lang frustrerend bezoek aan een Pools ziekenhuis. Fransen kwam in het ziekenhuis in Warschau terecht vanwege ademhalingsproblemen door de chronische longziekte COPD. De Poolse artsen ontdekten daarnaast ook een longtumor.
Quarantaine“Na een week gaf de arts aan dat ik vervoerd kon worden naar Nederland. De zorgverzekeraar moet dat regelen, maar die kreeg het niet voor elkaar”, vertelt Fransen. De Beek en Donkenaar moest vanwege zijn ziekenhuisopname naar een quarantainekamer om een mogelijke besmetting met de ziekenhuisbacterie MRSA uit te sluiten. “Geen ziekenhuis wilde me hebben en het frustrerende is: we weten niet waarom!”
Een aantal ziekenhuizen geeft aan, dat er geen bedden vrij waren voor quarantainepatiënten vanwege de griepepidemie. Andere ziekenhuizen in Brabant zeiden dat ze wel degelijk plaats hadden. Een woordvoerder van de alarmcentrale van de ANWB laat weten dat ziekenhuizen niet altijd op dure quarantainepatiënten zitten te wachten, maar meestal toch wel gewoon de zorg geven die nodig is.
FrustrerendFransen lag in totaal drie weken in het ziekenhuis, twee daarvan onnodig. “Je bent toch ver van huis en gaat je heel erg vervelen en dat is vooral frustrerend.” Uiteindelijk besloot een Nederlandse longarts in overleg met zijn Poolse collega om Fransen naar  huis te laten gaan en thuis een MRSA-test te regelen. Fransen bleek MRSA-vrij.
“Ik ben blij dat ik thuis ben en ik begin nu eindelijk een beetje op kracht te komen,” vertelt Fransen in zijn eigen vertrouwde woonkamer. De ellende is nog niet voorbij, want nu gaat hij de medische molen in voor onderzoeken naar het gezwel in zijn longen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.