Meer anonieme tips over drugslaboratoria en dumpingen, 'Rake klappen voor criminelen'

19 februari 2015 om 08:52
nl
Meld Misdaad Anoniem heeft vorig jaar landelijk gezien 46 procent meer anonieme meldingen over drugslabs en afvaldumpingen gekregen dan een jaar eerder. In Brabant blijkt dit aantal wat minder hard te stijgen. Dat maakte de instantie donderdag bekend bij het publiceren van de jaarcijfers.
Geschreven door

Bij Meld Misdaad Anoniem kwamen vorig jaar 15.800 tips binnen, waarvan 2510 uit Brabant. In deze provincie gingen 44 meldingen over drugslaboratoria. In 2013 waren dat er 2 minder. Het aantal meldingen over drugsdumpingen in Brabant steeg van 8 naar 12.
Brabantse zakenBrabanders spelen een belangrijke rol in de productie en in de handel van amfetamine. Ook bij dumpingen van drugsafval loopt Brabant voorop. Het kost jaarlijks miljoenen om dat afval op te ruimen. Eén anonieme melding leidde in 2014 ertoe dat de politie twee xtc-laboratoria in één straat in Moergestel kon oprollen.
HennepkwekerijenVerder blijkt uit de cijfers dat in Brabant 1120 meldingen kwamen over hennepkwekerijen en 420 over harddrugs. De meldingen leidden tot 189 aanhoudingen in de provincie. Ook leidden die tot de inbeslagname van 34.090 hennepplanten, bijna 18.960 euro aan geld en goederen en 416 kilo explosief materiaal.
Vaak ontlopen de daders hun straf, maar dankzij een anonieme tip kwam de politie in Drunen een dader op het spoor. Daar werden eerder zes gedumpte jerrycans met drugsafval gevonden.
Lees ook: Helft xtc in rioolwater komt in oppervlaktewater, dijkgraaf waterschap Aa en Maas maakt zich zorgen
Meld Misdaad Anoniem is nuttig, beweert programmadirecteur Caspar Hermans van Taskforce Brabant Zeeland. "Mede dankzij de meldingen over drugslabs, hennepkwekerijen en over afvaldumping kunnen rake klappen uitgedeeld worden aan drugscriminelen."
Lees ook: Minder overvallen, wel veel drugscriminaliteit, vertellen jaarcijfers politie Zeeland-West-Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.