Gedenksteen voor Duitse soldaat in Schaijk amper omstreden: 'Het is tijd voor verzoening'

19 februari 2015 om 13:59
nl
Een enkeling heeft nog wat bedenkingen maar de inwoners van Schaijk lijken niet veel problemen te hebben met een monumentje voor een omgekomen Duitse militair. Dat bleek kort nadat bekend werd dat de gedenksteen zaterdag wordt geplaatst.
Geschreven door

Een oudere man reageert terughoudend: "Als je weet wat die Duitsers allemaal hebben gedaan dan hoeft het niet voor mij", zo was zijn reactie. Een andere man zegt dat het allemaal zo lang geleden is dat een gedenksteen nu wel moet kunnen. Vooral de jongeren lijken er géén moeite mee te hebben.
Er zijn ook mensen die er géén mening over hebben. Maar de meeste mensen op straat vinden dat het moet kunnen en steunen het initiatief. "Het is tijd voor verzoening", zegt een vrouw. Haar vriendin valt bij: "Bovendien gaan we al zo lang op vakantie in Duitsland, voor ons speelt dat helemaal géén rol meer. Die Duitse jongens moesten gewoon", zo zegt ze.
Kleine kringHet monumentje voor de Duitse piloot Gerhard Rohde wordt zaterdag in kleine kring onthuld. De familie van de piloot is daarbij niet aanwezig. De piloot stortte met zijn toestel in 1945 neer in Schaijk. De stichting zou eigenlijk op 4 mei de gedenksteen onthullen maar vanwege protesten  ging dat toen niet door.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.