Zwaar bekritiseerde Joop Alberda kondigt vertrek aan bij zwembond KNZB

EINDHOVEN - Joop Alberda vertrekt na de Olympische Spelen in Rio bij de zwembond. Hij wil zijn aflopende contract als technisch directeur niet verlengen. Alberda, die al langer onder vuur ligt vanwege zijn functioneren, maakte zijn vertrek bekend tijdens de EK kortebaan in Israël in een interview met de NOS.
In het interview ging het echter niet over de enorme kritiek die de afgelopen maanden naar buiten kwam over het functioneren van Alberda. In oktober van dit jaar bracht Omroep Brabant naar buiten dat het vertrek van vier topzwemmers naar het buitenland te maken had, met het slecht functioneren van de opvolger van Jacco Verhaeren.

Kritiek vanuit Antwerpen
Vanuit België kwam er ook kritiek over de keuzes die Alberda in Eindhoven had gemaakt. Zwemcoach Ronald Gaastra, die de uit Eindhoven vertrokken Wendy van der Zanden opnam in zijn trainingsgroep, begreep maar weinig van Alberda's beleid om topzwemmers te laten gaan. "Ik zou als Nederlandse zwembond al die zwemmers graag zelf opleiden."

"Het Nederlandse zwemmen wordt een beetje een vrije slag-wereldje. Als je andere slagen zwemt heb je problemen. Ik weet niet of dat de beste keuze is. Ik denk niet dat ik die gemaakt zou hebben."

'Nieuwe generatie'
Tegen de NOS zegt Alberda op te stappen omdat hij plaats wil maken voor een nieuwe generatie. "Ik denk dat het goed is dat ik plaatsmaak voor de jongere generatie, die met nieuwe energie en nieuwe ideeën probeert weer een stapje beter te worden."

Eind oktober kreeg Alberda bakken met kritiek over zich heen nadat hij op Twitter een journalist schoffeerde, die het had aangedurfd om kritiek te uiten. Op social media werd de actie van Alberda bestempeld als gedrag dat absoluut niet bij een bondscoach past. "Jezus wat een antwoord van Joop Alberda... Fail!! En als t een grap moet zijn? Zie je mij lachen", was een van de reacties.

Wie gaat 'm opvolgen?
Alberda gaat weg bij de zwembond na de Spelen in Rio de Janeiro volgend jaar. Veel genoemde opvolger is zwemcoach Ronald Gaastra, die hoofdtrainer is van de Belgische olympische zwemploeg in Antwerpen. Twee jaar geleden was Gaastra eigenlijk al de eerste keuze om destijds Jacco Verhaeren op te volgen.
Meer over dit onderwerp:
eindhoven joop alberda knzb zwemmen zwembond