Gemeente Lith wordt opnieuw opgeheven, maar nu op het toneel - Omroep Brabant

Gemeente Lith wordt opnieuw opgeheven, maar nu op het toneel

20 februari 2015 om 00:19
nl
Een bijzondere première donderdagavond in Lith. Daar wordt in het oude raadshuis een toneelstuk over de gemeenteraadsvergadering van 6 maart 2008 gespeeld. In die historische vergadering werd besloten de gemeente op te heffen.
Geschreven door

Het oude gemeentehuis is voor het toneelstuk ‘Agendapunt 11’, van toneelgroep Dankzij De Dijken, verbouwd tot een klein theater. In de hal hangt licht en geluid, staan zo’n zeventig stoelen voor het publiek en er is een kleine raadszaal nagebouwd.
Spannend“Spannend was het wel, want de vraag was, hoe zorgen we ervoor dat het niet saai wordt?” Ans Jager is de regisseur en scriptschrijver, ze bestudeerde de originele vergadering. “Die duurde ruim drie uur en was erg emotioneel. Het toneelstuk is natuurlijk flink ingekort.”
Het spel vindt niet alleen plaats in de tijdelijke raadszaal. “Als de vergadering geschorst is verplaatst het spel zich naar de balies van het gemeentehuis waar ambtenaren te maken krijgen met rare types.”
Maria van Lith speelt een van de raadsleden. “De vergadering was zelf ook spannend. In het begin dacht iedereen dat het niet zo’n vaart zou lopen, maar uiteindelijk gebeurde het toch.”
ImpactWat het toneelstuk los gaat maken bij de hoofdrolspelers van toen weet regisseur Ans Jager niet: “Ik hoop dat ze het waarderen, en zo niet, dan hebben we alsnog ons doel bereikt. Want dan heeft het impact gehad.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.