Omstreden islamprediker Abdul-Jabbar van de Ven uit Heesch spreekt in Utrecht, Kamervragen gesteld

20 februari 2015 om 11:30
nl
De uit Heesch afkomstige islamprediker Abdul-Jabbar van de Ven spreekt volgende week zondag in Utrecht bij een 'benefietgala'. De van origine Nederlandse imam is niet onomstreden en deed in het verleden verschillende radicale uitspraken. Toch laat de gemeente Utrecht de bijeenkomst doorgaan, hoewel er Kamervragen zijn gesteld.
Geschreven door

De organisatie World Wide Relief wil binnenkort naar eigen zeggen giften inzamelen voor het goede doel. Dit zal onder meer gebeuren in een partycentrum in Utrecht. Daar spreekt bekeerling Van de Ven met drie andere gastsprekers over Palestina, Birma, Turkije en Zuid-Marokko.
Radicale uitsprakenVan de Ven (37) komt uit Heesch en was ooit een veelgevraagde spreker in moskeeën. Hij heette vroeger Johannes Lambertus Henrikus Maria van de Ven. Op zijn veertiende bekeerde hij zich tot de islam uit onvrede over de westerse samenleving. [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=OxeuqjXX8BE]
Van de Ven is bekend om zijn radicale uitspraken in het verleden. Zo kwam hij in opspraak toen hij in 2004 in het tv-programma Het Elfde Uur zei dat hij niet om de dood van Geert Wilders zou treuren. Hij riep niet op tot moord, maar zag hem liever sterven aan een ziekte als kanker.
Terugkeren naar NederlandNa zijn uitspraken dook Van de Ven onder. Justitie besloot hem niet te vervolgen omdat zijn uitspraken niet strafbaar zijn.
Tegenwoordig zou Van de Ven moslims er bij op hameren zichzelf op te offeren om Syrië te bevrijden, zo ontdekte NRC Next vorig jaar nog na eigen onderzoek. De jihad zou wat hem betreft zelfs belangrijker zijn dan het gebed en het vasten.
Bijeenkomst gaat doorWoordvoerder Erik Suik van de gemeente Utrecht zegt tegen Omroep Brabant dat de gemeente de bijeenkomst voor zover bekend door laat gaan. Dat wil niet zeggen dat dit ook gebeurt. Utrecht bekijkt namelijk nog in hoeverre de bijeenkomst gevaarlijk kan zijn. "We laten ons hierbij leiden door de actualiteit", aldus Suik.
Het partycentrum waar het 'benefietgala' gehouden zou worden, wil de omstreden predikers eigenlijk liever niet ontvangen. De locatie wil het contract liever ontbinden. Dat weet De Telegraaf vrijdag.
Overigens is het niet de eerste keer dat Utrecht met zulke bijeenkomsten heeft te maken. In het verleden gebeurde dat volgens Suik ook al. Er waren toen ook eerdere edities van World Wide Relief.
Kamervragen gesteldHet CDA en de ChristenUnie hebben Kamervragen gesteld over het benefietgala. De parlementariërs willen van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten of er visa zijn verstrekt voor de buitenlandse gasten. Ook de VVD heeft om opheldering gevraagd.
Eén van de gasten, Assim al-Hakeem, komt uit Saudi-Arabië. Hij staat bekend als fundamentalist die vindt dat christenen en Joden moeten worden gedood als ze de profeet Mohammed beledigen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.