OM zet kritische vraagtekens bij strenge detentie in terrorismeafdelingen in Vught en Rotterdam

20 februari 2015 om 16:49
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich kritisch uitgelaten over de strenge detentie van jihadverdachten op terrorismeafdelingen in Nederland, zoals in Vught. Officier van justitie Bart den Hartigh is coördinator terrorismebestrijding binnen het landelijk parket en zegt in Vrij Nederland dat hij niet snapt waarom het regime zo streng is: "Een benadering met de botte bijl is niet verstandig."
Geschreven door

Momenteel zijn er twee gevangenissen in Nederland met een terrorismeafdeling (TA): in Vught en Rotterdam. Hier worden terreurverdachten apart gedetineerd om radicalisering van andere gevangenen te voorkomen.
'Pleiten voor maatwerk'Officier van justitie Bart den Hartigh pleit in Vrij Nederland voor maatwerk: "Ik snap wel dat men denkt: 'Dat zijn terroristen, daar moet je extra voorzichtig mee zijn'. Maar wij pleiten voor maatwerk. Het is in ieder geval nooit de doelstelling van de TA geweest dat er zo streng wordt opgetreden.
Het OM zou tegen Den Hartigh hebben gezegd dat het regime voor sommige verdachten aangepast kan worden. "Maar dat heeft nog lang niet altijd tot aanpassingen geleid."
Ook kritiek van advocatenMeerdere advocaten, zoals André Seebregt, hebben zich al kritisch uitgelaten over de terrorismeafdelingen in Nederland. Ook in Vrij Nederland laat hij zich vrijdag hard uit over de manier waarop gevangenen worden behandeld. "Een cliënt moet zich volledig uitkleden, zijn scrotum optillen zodat men onder zijn geslachtsdeel kan kijken, vervolgens bukken en zijn billen spreiden zodat men in de anus kan kijken."
Ook de Maastrichtse advocaat Serge Weening is kritisch. "Het is een vorm van paranoia die nergens over gaat. Zo kweek je juist terroristen, of in ieder geval mensen met een extremistisch gedachtegoed. Je creëert zij tegen de rest."
'Klachten sterk overdreven'Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet op de klachten ingaan. "Maar we kennen de klachten van de gedetineerden in de terrorismeafdelingen. Die zijn sterk overdreven. Het past ook in hun straatje om zichzelf als martelaar te presenteren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.