Hoe kan vuurwerk zoveel lijken op ‘vergiftigde hondenbrokken’?

20 februari 2015 om 18:58
nl
Uit heel Brabant kwamen de afgelopen weken foto's van kleine witte ronde brokjes binnen. Meerdere mensen dachten giftige hondenbrokken te hebben gevonden, maar nu blijkt volgens de politie dat het bij negen van de tien meldingen om vuurwerkrestanten gaat. De gelijkenis tussen vuurwerkrestanten en hondenbrokken lijkt echter vaag. Hoe zit dat nou precies?
Geschreven door

Tommy Ruiterman verkoopt vuurwerk bij een ijzerwarenzaak in Den Bosch. Volgens Ruiterman is er na het zien van de foto’s van de gevonden ‘giftige hondenbrokken’ geen twijfel over mogelijk. “Het gaat absoluut om vuurwerk. Onomstotelijk”, aldus de verkoper.
BoosdoenersRuiterman laat op een grondvuurwerkdummy (een exemplaar zonder kruit) zien om welk gedeelte van het vuurwerk het gaat. Het vuurwerk bestaat uit pijpjes, zogeheten schietkokers, die zijn gevuld met kruit.
De onderkant van de pijpjes wordt dichtgestopt met 'kleipluggen'. Op die manier valt het kruit niet uit de onderkant als je het vuurwerk optilt. “Er zijn diverse kleipluggen. Ik heb witte en bruine gezien. Ze komen eigenlijk in alle kleuren voor.”
“De kleipluggen zijn vaak het restant dat overblijft op het moment dat het vuurwerk wordt verbrand", legt Ruiterman uit. "Het is nu eind februari. Vaak is het karton inmiddels weggeregend en blijft enkel de kleiplug over.
Beruchte verdachte hondenbrokkenBij de politie, Omroep Brabant en op social media wordt vanuit een steeds groter gebied melding gemaakt van verdachte brokken. De meldingen kwamen onlangs onder meer binnen uit Breda, Vught, Den Bosch, Rijen, Sint Willebrord, Roosendaal, Udenhout en Dongen.
Hond overleden in KaatsheuvelOverigens betekent dat niet dat alle gevonden brokken daadwerkelijk vuurwerkresten zijn. In Kaatsheuvel overleed een hond en werd een andere hond ziek, mogelijk na het eten van de brokken. Het NFI onderzoekt de brokken die in Kaatsheuvel zijn gevonden. Die uitslag laat nog even op zich wachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.