NAC Breda pakt eindelijk weer drie punten, SC Cambuur met 2-1 verslagen: 'Een supergevoel'

20 februari 2015 om 23:05
Adnane Tighadouini heeft NAC Breda vrijdag nieuwe hoop gegeven in de strijd tegen degradatie. Met twee doelpunten tegen SC Cambuur zorgde de 22-jarige aanvaller ervoor dat NAC voor het eerst in tweeënhalve maand een overwinning kon vieren: 2-1.

De ploeg van Robert Maaskant, die de eerste zege in zijn tweede termijn als NAC-trainer mocht bijschrijven, verkleinde het gat met de 'veilige' vijftiende plek daardoor tot vijf punten.
Eindelijk weer juichenTighadouini was de gevierde man. De linksbuiten zorgde er in de 64e minuut voor dat de trouwe NAC-aanhang eindelijk weer een doelpunt kon bejubelen in het Rat Verlegh-stadion. Dat gebeurde voor het laatst op 29 november, toen Jeffrey Sarpong scoorde in de dramatisch verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (1-5).
Eind aan een lange droogteDaarna volgden 567 minuten zonder treffer van de geelzwarte brigade, die sinds de winterstop onder leiding staat van Maaskant. Tighadouini maakte een einde aan die lange droogte, door de bal beheerst langs doelman Leonard Nienhuis te tikken. In de slotfase besliste hij het duel met zijn tweede treffer.
Met NAC en Cambuur stonden de twee minst presterende ploegen van dit kalenderjaar tegenover elkaar. De Bredase degradatiekandidaat pakte tot vrijdag in 2015 pas twee puntjes, terwijl de club uit Leeuwarden vorige week in de derby tegen sc Heerenveen dan eindelijk de eerste overwinning van het jaar kon vieren (2-1).
Belangrijke De ZeeuwOpgezweept door het publiek probeerde NAC waar mogelijk de aanval te zoeken. Nieuweling Demy de Zeeuw bewees net als vorige week tegen ADO Den Haag, toen hij twee keer scoorde, een aanwinst te zijn voor de Bredase ploeg. De middenvelder zorgde met zijn creativiteit en inzicht voor het nodige gevaar en ontpopt zich als een echte leider.
"Ik kon niet zoveel mijn stempel op de wedstrijd drukken als vorige week, maar met mijn assist was in ieder geval de opening om te scoren", zegt meent De Zeeuw. "Of ik de leider ben, weet ik niet. Ik probeer gewoon met mijn spel de spelers op te jutten om druk te zetten en ze neer te zetten zoals ik vind dat ze moeten staan. Ik mis nog wat kracht, als dat komt zal het alleen maar beter gaan."
Ogbeche kon feestje niet verpestenDe grootste kans was op slag van rust echter voor de bezoekers via Bartholomew Ogbeche, die de bal in kansrijke positie op de paal kopte. In de 64e minuut brak Tighadouini dan eindelijk de ban voor NAC. Nadat ploeggenoot Kenny van der Weg bijna in eigen doel had gekopt, verdubbelde de aanvaller de score. De 2-1 van Ogbeche in blessuretijd kon het feestje van NAC niet meer verpesten.
Loon naar werken, vond NAC-trainer Robert Maaskant: "Ik vind dat wij, op de eerste twintig minuten na, de wedstrijd gedomineerd hebben. We hebben veel kansen en corners afgedwongen en vooruit druk durven zetten. Ik denk dat we terecht gewonnen hebben."
Euforie Na lange tijd stond het NAC-publiek dan eindelijk weer eens op de banken, de euforie was groot na afloop. De laatste thuisoverwinning van NAC dateerde dan ook van 31 augustus 2014. Matchwinnaar Adnane Tighadouini deelde in de feestvreugde. "Ik heb een supergevoel", zegt de aanvaller. "Dat ik twee keer scoor en we drie punten pakken voor het team is top. We hebben met z'n allen hard gewerkt. We moeten nu gewoon naar boven kijken, dit vasthouden en doorpakken."
Trainer Maaskant was ook erg blij met de overwinning, maar hield wel de realiteit in het oog. In de strijd tegen degradatie is NAC er nog lang niet. "We moeten gewoon veel wedstrijden winnen en aan het eind van de rit kunnen we pas zeggen waar we staan. Mocht het zo zijn dat we nacompetitie moeten spelen dan zij het zo. Dan vlammen we daar er op. Maar ik heb voorlopig nog alle hoop dat we ons rechtstreeks redden."