Golf meldingen over giftige hondenbrokken in Brabant ‘perfect voorbeeld van massawaan’

20 februari 2015 om 21:07
nl
De golf meldingen over giftige hondenbrokken in Brabant is ‘een perfect voorbeeld’ van massawaan. Dat zegt Peter Burger, onderzoeker aan de Universiteit van Leiden. “Mensen zien iets dat er niet is of ze zien iets dat er wel is, maar dat begrijpen ze verkeerd.”
Geschreven door

Onder meer uit Breda, Vught, Den Bosch, Roosendaal, Sint Willebrord, Udenhout, Dongen en Rijen kwamen meldingen van verdachte brokken. Vrijdag bleek dat het in de meeste gevallen om vuurwerkafval gaat.
Preventief“Dat het zo’n vlucht neemt, komt omdat mensen zich zorgen maken over hun hond. Ze horen dat er gevaar bestaat en dat geven ze door aan anderen. Zonder dat ze weten dat het waar is, maar meer preventief”, vertelt Burger.
De onderzoeker vergelijkt de situatie met de hondenbrokken met een voorbeeld uit het Amerikaanse Seattle in de jaren vijftig. Toen hadden inwoners het idee dat kleine deukjes in hun ruiten het gevolg waren van proeven met atoombommen. “Vervolgens keek iedereen naar die deukjes in de ruiten.”
Onraad op de grondIn Kaatsheuvel werden begin deze maand mogelijk wel honden vergiftigd. “Toen zijn mensen naar onraad op de grond en in de struiken gaan zoeken. Dan kom je vreemde dingen tegen en denkt iedereen ineens dat overal vergiftigde hondenbrokken liggen”, aldus Burger.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.