Hoe Polen de Duitsers verdreven uit Breda (en meer Brabantse documentaires)

22 februari 2015 om 09:38
nl
Omroep Brabant begint maandag met het uitzenden van documentaires van Brabantse filmmakers onder de titel 'BrabantDoc'. Tot en met vrijdag is er iedere avond om halfelf een nieuw verhaal te zien over onze provincie, zoals over hoe Polen de Duitsers verdreven uit Breda.
Geschreven door

Van de vijf documentairefilms komt een aantal voort uit de filmwedstrijd Brabantse Beauties. Eén van die docu's is Broken Dreams, die zaterdag nog de prijs won voor de beste lange Nederlandse documentaire op DOCfeed. Dat is een driedaags documentairefestival in Eindhoven.
Historische DakotaBroken Dreams gaat over een historische Dakota van Museum Bevrijdende Vleugels in Best, die in 2010 een betonnen weggeleider en een lantaarnpaal raakte op weg naar een glansrol in de musical Soldaat van Oranje.
In Broken Dreams komt het turbulente levensverhaal van het vliegtuig aan bod: van oorlog tot postvervoer, van trots intercontinentaal vliegen tot vleugellam afwachten hoe het op je oude dag met je zal aflopen. Voor de film werden onder meer opnames gemaakt in Amerika.
Omroep Brabant begint maandag met het uitzenden van de documentaires. Dit zijn ze, onderverdeeld per dag:
Maandag: Moving Target John Boxtel - zoals ze hem noemen in Canada - is één van de belangrijkste beeldhouwers van het land. Hij verliet Goirle ruim 50 jaar geleden. Het Brabant van toen beknelde hem. Hij ging in Canáda  op zoek naar het avontuur en de ultieme vrijheid. Een film van Bart Coenders.
Dinsdag: Broken Dreams Een historische Dakota van museum Bevrijde vleugels in Best crasht onder een viaduct, op weg naar een glansrol in de musical Soldaat van Oranje. In 'Broken Dreams' vertelt filmmaker Suzanne van Leendert het turbulente levensverhaal van het vliegtuig: van oorlog tot postvervoer, van trots intercontinentaal vliegen tot vleugellam afwachten hoe het op je oude dag met je zal aflopen.
Woensdag: Park PARK is een film over de bijzondere relatie tussen het Eindhovense Philps-De Jonghpark  en haar bezoekers. Soms is het alsof de camera door de ogen van het park de bezoekers observeert, op andere momenten lijkt het park zelf tot leven te komen.
Filmmaker Dré Didderiëns laat zich in deze film leiden door zijn verwondering over het gedrag van mensen en dieren in het park. De film voert de kijker mee in de microkosmos van dit, in de stad gelegen, stukje natuur.
Donderdag: In het spoor van de Poolse bevrijders 'In het spoor van de Poolse bevrijders' vertelt het verhaal van de tienduizenden Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog in en rond Breda hebben gestreden. De film volgt het leven van de Poolse generaal Stanislaw Maczek, die in 1892 in Lvóv werd geboren en op 102-jarige leeftijd in Edinburgh overleed en op het Pools militair ereveld te Breda tussen zijn manschappen ligt begraven.
Vrijdag: Vergeten heldDeze film draait om Tilburger Sjef van Dongen, die de afgelopen decennia in de vergetelheid is geraakt, maar ooit een beroemde poolheld was. In 1928 stonden de kranten wereldwijd vol met artikelen over de Italia expeditie van Nobile en Van Dongen.
Na zijn 'tropenjaren' op Spitsbergen kwam Sjef als held terug in Nederland. Deze heldenrol bleef hij in de Tweede Wereldoorlog ook nog vervullen. Hij zat in het verzet in Zeeland en werd na de oorlog burgemeester van Aardenburg.Van poolheld tot Tweede Kamerlid, Van Dongen was het allemaal.
Meer informatie, uitzendtijden en online de documentaires terugkijken: www.omroepbrabant.nl/brabantdoc.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.