'Nederlandse Somaliër die dodelijke aanslag in hoofdstad Mogadishu pleegde kwam uit Tilburg' - Omroep Brabant

'Nederlandse Somaliër die dodelijke aanslag in hoofdstad Mogadishu pleegde kwam uit Tilburg'

22 februari 2015 om 13:30 • Aangepast 21 november 2020 om 19:55
nl
De Nederlandse Somaliër die deze week een zelfmoordaanslag pleegde op een hotel in de hoofdstad Mogadishu zou in Tilburg hebben gewoond. Hij was eerder ook betrokken bij aanslagen, zo werd zondag bekend.
Profielfoto van
Geschreven door

Dat blijkt uit artikelen van Somalische media. Die schrijven dat het gaat om Ismail Muse Ahmed Guled. Hij wilde al eerder een aanslag plegen op een hotel in Mogadishu. Ook was hij degene die achter de aanslag zat in Djibouti, waarbij in 2014 zes Nederlandse militairen gewond raakten.

Wachten op privacy instellingen...

Guled pleegde vrijdag samen met een vrouw, Lula Ahmed Dahir, een aanslag met een bomauto in Mogadishu, die zeker 25 mensen het leven kostte.
Eén uit TilburgBeiden hadden een Nederlands paspoort, zo meldt het Franse persbureau AFP. Guled zou in Tilburg hebben gewoond, Dahir in Delft. In Tilburg bevindt zich één van de de grootste Somalische gemeenschappen van Nederland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet bevestigen dat het om twee Nederlanders gaat. Volgens een woordvoerster zoekt het ministerie nu uit of dit het geval is. Ze benadrukt tegenover Omroep Brabant dat het moeilijk is dit na te gaan, omdat er in Somalië oorlog woedt.
Begeleiding terroristGuled zou eerder een terrorist hebben begeleid die een zelfmoordaanslag met een laptop vol explosieven wilde plegen in een hotel. De aanslag mislukte. Guled werd herkend op beelden, gemaakt door beveiligingscamera's.
De aanslag op een restaurant in Djibouti vorig jaar lukte wel. Guled zou het brein zijn achter de aanslagen op een restaurant waar veel westerse toeristen komen.
Nederlanders gewondZes Nederlandse militairen raakten lichtgewond, net als enkele andere aanwezigen. Twee mensen kwamen om het leven. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door al-Shabaab, dezelfde terreurgroep die ook de aanslag van afgelopen vrijdag claimde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.