Video

Zwaarbewapende criminelen die uit Breda vluchtten na plofkraak komen uit Amsterdam en Driebergen

23 februari 2015 om 15:23 • Aangepast 21 november 2020 om 19:54
nl
De politie heeft maandag drie verdachten opgepakt van de plofkraak op een pinautomaat van ING in winkelcentrum Moerwijk in Breda. Volgens justitie in België zijn twee verdachten 26 jaar en komen ze uit Amsterdam en Driebergen. Van de derde, 29-jarige, verdachte is de woonplaats nog niet bekend. De arrestaties volgden na een urenlange klopjacht waarbij de daders onder meer met kalasjnikovs op de politie schoten.
Profielfoto van
Geschreven door

In Breda bliezen de criminelen rond halfvier 's nachts met explosieven de pinautomaat uit de muur.
Zware schadeZe probeerden via de glazen deuren van het gebouw naar binnen te komen, waarbij het glas zwaar beschadigd raakte. Na de kraak sloegen ze op de vlucht. Ze hebben geen geld buitgemaakt bij de plofkraak.
Ze gingen ervandoor in een donkerkleurige Audi met gestolen kentekenplaten. Via de A27 en de A58 gingen ze bij Hazeldonk de grens over richting Antwerpen. De Nederlandse politie achtervolgde de daders. Eenmaal over de grens kregen ze hulp van Belgische agenten.
Kalasjnikov in beslag genomenOp de ring van Antwerpen ter hoogte van het Sportpaleis kwam het tot een vuurgevecht, waarbij de criminelen schoten met een kalasjnikov. Justitie in België bevestigt dat er is geschoten en dat er bij de arrestaties een kalasjnikov in beslag is genomen.
De daders vluchtten vervolgens via de E34 weg in de richting van Eindhoven. Ter hoogte van de afrit Oud-Turnhout reden ze over een spijkermat. Volgens justitie werd de wagen iets verderop onbestuurbaar.
Het bos inEén van de daders stapte op een gegeven moment uit de auto en begon opnieuw te schieten op de lokale politie. Deze keer zou hij een politiewagen hebben geraakt. Agenten schoten terug, maar konden niet voorkomen dat de daders te voet het bos in vluchtten.

Wachten op privacy instellingen...

Omdat de daders zwaar bewapend waren, wachtten de agenten op speciale eenheden. Daarna startte in de bosrijke omgeving een klopjacht. Daarbij werden ook speurhonden en een helikopter gebruikt. Voor de veiligheid werd de snelweg E34 afgesloten. De omwonenden zouden advies hebben gekregen om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Het ging om enkele huizen.
Van twee naar drie verdachtenIn de loop van de ochtend werden de eerste twee verdachten opgepakt. Politie in België ging er in eerste instantie vanuit dat er twee daders in de vluchtauto zaten. De politie in Nederland liet maandagochtend al weten van drie mogelijke verdachten uit te gaan. In België probeerde de politie het aantal duidelijk te krijgen door onder meer getuigenverklaringen af te nemen.
Na aanhouding van de eerste twee verdachten, bleef de politie nog aanwezig in het gebied bij Oud-Turnhout om uit te kijken naar een mogelijke derde dader. Rond kwart over twee meldde justitie in België een derde verdachte te hebben opgepakt.

Wachten op privacy instellingen...

Niet geschoten in NederlandTijdens de vlucht van de daders is er op Nederlands grondgebied niet geschoten. "Het eerste schietmoment was op de ring bij Antwerpen", zo zegt de Nederlandse politiewoordvoerder. Bij de zoektocht in de buurt van Oud-Turnhout waren naast Belgische ook Nederlandse agenten betrokken.
Maandag precies een maand geleden was er ook een plofkraak op een pinautomaat in Breda. Toen werd de automaat van de ING in winkelcentrum De Donk opgeblazen. In februari werden ook plofkraken op pinautomaten gepleegd in Den Bosch en Bladel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.