Softdrugsproblematiek in kaart gebracht door Brabantse burgemeesters: ‘Veiligheid staat onder druk’

23 februari 2015 om 11:27
nl
De burgemeesters van Breda, Roosendaal, Helmond en Valkenswaard gaan in een werkgroep de problemen rond softdrugs helder in kaart brengen. Op die manier moet er een oplossing komen voor de problemen waar gemeenten tegen aan lopen.
Geschreven door

De werkgroep is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook de burgemeesters van Venlo, Utrecht en Oldambt (Groningen) zijn hierin vertegenwoordigd.
Lees ook: Hoe geld uit de onderwereld vermengd raakt met de bovenwereld
'Gezondheid niet beschermd'Al jaren vragen gemeenten aandacht voor problemen in de uitvoering van cannabisbeleid. De verkoop van cannabis uit coffeeshops wordt gedoogd, maar de toelevering en productie van cannabis is verboden. Volgens de VNG is er hierdoor geen controle op de kwaliteit van cannabis.
De veiligheid van de Brabantse gemeenten staan door de criminele productie en handel in drugs ‘onder druk’. “Dat betekent dat de gezondheid van cannabisgebruikers niet wordt beschermd. Georganiseerde criminaliteit gerelateerd aan softdrugs is nauwelijks effectief aan te pakken."
Lees ook: Zorgen om harde drugscriminaliteit in Brabant: 'Onderwereld en bovenwereld nauw verbonden'
WerkgroepDe groep bestuurders bestaat uit Paul Depla (vanaf half maart burgemeester Breda), Jacques Niederer (burgemeester Roosendaal), Elly Blanksma-Van den Heuvel (burgemeester Helmond) en Anton Ederveen (burgemeester Valkenswaard).
Brabant mag zich door de drugscriminaliteit de discutabele titel drugsprovincie van Nederland aanmeten. Dit werd nog eens extra duidelijk uit de themasite van Omroep Brabant drugsinbrabant.nl, dat in kaart brengt hoe de wereld van de synthetische drugs in Brabant werkt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.